Εντός της περιοχής που δέσμευσε η τουρκική Navtex κινείται πλέον το Oruc Reis, την ώρα που πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις.
Μετά το Βερολίνο και τον Ζοζέπ Μπορέλ, μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και το Παρίσι, καλώντας την Άγκυρα να αποφύγει τις νέες προκλήσεις.
Το Oruc Reis πλέει περίπου στο μέσο του ανατολικότερου άκρου της περιοχής που δέσμευσε η τουρκική Navtex και κινείται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Η πρώτη κίνηση του ερευνητικού σκάφους φαίνεται πως είναι να μην πλησιάσει πολύ κοντά, στα 6,5 ναυτικά μίλια, αναφέρει το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του ερευνητικού σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.
Αντιδρά η Γαλλία
Το Παρίσι εξέφρασε την ανησυχία του για την αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Ανιές φον ντερ Μιλ.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της.
«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος στο ζήτημα του Oruc Reis, ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση. Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τόνισε ότι η Τουρκία «δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση».
Αλλά και το Βερολίνο, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για λυπηρό και μη συνετό βήμα, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκυρας για το Oruc Reis. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, θα «πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο».
«Στην τουρκική υφαλοκρηπίδα οι έρευνες» λέει η Άγκυρα
Από την άλλη, η Άγκυρα επιμένει ότι η περιοχή που δέσμευσε για έρευνες είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση αναφέρει σε ανακοίνωση ότι οι έρευνες που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου είναι «απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα».
Απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς, που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο», ενώ επανέλαβε τα περί μαξιμαλιστικών ισχυρισμών της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.
«Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι απαιτήσεις της είναι μαξιμαλιστικές. Προσδοκούμε ότι η Ελλάδα θα αποσύρει αυτούς τους ισχυρισμούς, που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα τερματίσει τις ασκήσεις και τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και θα μπει σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ιδιαίτερα με τις διερευνητικές επαφές», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
σχόλια