Δίκη Σαρκοζί: «Δεν γνώριζα πού πήγαιναν τα χρήματα» - Αρνείται κάθε ευθύνη για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις

Γαλλία - Ο Σαρκοζί αρνείται κάθε ευθύνη για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις: «Δεν γνώριζα πού πήγαιναν τα χρήματα» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Αρνείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στη δίκη για την παράνομη χρηματοδότηση της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του 2012, υποστηρίζοντας ότι οι δαπάνες δεν ήταν δική του ευθύνη.

Ο Σαρκοζί δικάζεται στο Πλημμελειοδικείο του Παρισιού για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion που αφορά στην υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών του. Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και φορώντας μαύρη μάσκα, ο 66χρονος πρώην πρόεδρος μπήκε στη δικαστική αίθουσα και πήρε τη θέση του δίπλα στους συγκατηγορουμένους του, αφού χαιρέτισε, με ένα νεύμα της κεφαλής, τους δύο εκπροσώπους των εισαγγελικών αρχών. Μέχρι σήμερα δεν είχε παραστεί καθόλου στην ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και στην οποία εκπροσωπείται από τον επί σειρά ετών δικηγόρο του, τον Τιερί Ερζόγκ.

Οι 13 άλλοι κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion και του κόμματος UMP (σήμερα ονομάζεται «Ρεπουμπλικάνοι») φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην έκδοση πλαστών τιμολογίων με σκοπό να αποκρύψουν την υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ το όριο των εκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια, και στη συνέχεια προσέλαβε τη «φιλική» εταιρεία Bygmalion για να αποκρύψει το κόστος.

Ο Σαρκοζί, απευθυνόμενος στους δικαστές, υποστήριξε ότι ουδέποτε ζητήθηκε από άλλους υποψηφίους για την προεδρία να ελέγχουν εξονυχιστικά τους λογαριασμούς της εκστρατείας. «Μπορείτε να με φανταστείτε να πηγαίνω σε κάποια συνεδρίαση για να συζητήσω το κόστος των σημαιών; Δεν θα άντεχα ούτε δύο λεπτά. Είχα πάρα πολλά πράγματα να κάνω», υποστήριξε.

Ο Σαρκοζί είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας. «Μήπως είχα σκοπό να διαπράξω απάτη, κάποιο αδίκημα; Υπήρξα απρόσεκτος; Αμελής; Η απάντηση είναι το πιο κατηγορηματικό όχι σε όλα αυτά. Από τη στιγμή που μου έλεγαν ότι τα πράγματα είναι εντάξει, δεν είχα κανέναν λόγο να το ξανασκεφτώ», υποστήριξε.

Ο πρώην πρόεδρος επέμεινε ότι ο ίδιος ευθυνόταν για την πολιτική κατεύθυνση της εκστρατείας, όχι όμως και για την οργάνωση των συγκεντρώσεων, την παραγωγή του υλικού και την πληρωμή των λογαριασμών.

Οι εισαγγελείς, στο παραπεμπτικό βούλευμά τους, παραδέχονται ότι από την έρευνα δεν αποδείχτηκε ότι ο Σαρκοζί οργάνωσε ή ενεπλάκη στην παράνομη χρηματοδότηση, όμως λένε ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την υπέρβαση των εξόδων, από την οποία επωφελήθηκε.

«Οι ευθύνες μου ήταν η χάραξη πολιτικής. Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι αναθέτω πράγματα σε άλλους», επέμεινε ο Σαρκοζί.

Η κατάθεσή του πάντως έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριξαν στο δικαστήριο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ (ο τότε γενικός γραμματέας του UMP) και ο προσωπάρχης του την εποχή εκείνη, Ζερόμ Λαβριγέ. Και οι δύο, χωρίς να τον κατονομάσουν, έκαναν λόγο για έναν υποψήφιο που λάμβανε αποφάσεις γνωρίζοντας το κόστος.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM