Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και έχουν τεθεί σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής με συμπτώματα αλλαντίασης, που συνδέεται με πέστο.
Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντόπισε πέντε πιθανά κρούσματα αλλαντίασης από τρόφιμα, που συνδέονται με μολυσμένη σάλτσα πέστο, η οποία είχε πωληθεί σε τοπικές αγορές στην κεντρική Γαλλία.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα πέντε άτομα είχαν απολαύσει μαζί ένα γεύμα πριν αρρωστήσουν. Δύο ζευγάρια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο το Σάββατο και ένα ακόμη άτομο την Κυριακή.
Λαμβάνουν επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανταποκρίνονται στο περιβάλλον, αλλά χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Indre-et-Loire, τμήματος στη δυτική-κεντρική Γαλλία.
Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν περίπου 600 δοχεία του πέστο πριν καταναλωθούν, ανέφερε ο περιφερειάρχης Πατρίς Λατρόν. «Όσοι αγόρασαν τη συγκεκριμένη σάλτσα πρέπει να την πετάξουν, να την καταστρέψουν», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Γεωργίας κάλεσε τους πολίτες που ενδέχεται να έχουν καταναλώσει το πέστο με άγριο σκόρδο να είναι «πολύ προσεκτικοί». «Δεδομένου του χρόνου επώασης (από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες) και της σοβαρής φύσης της ασθένειας, όσοι έχουν καταναλώσει αυτά τα προϊόντα καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλευτούν γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων», ανέφερε το υπουργείο.
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα νόσος, αν δεν διαγνωστεί γρήγορα και δεν αντιμετωπιστεί με αντίδοτο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η νόσος προκαλείται από ένα βακτήριο, που μαζί με τα σπόρια του, μπορεί να ζει στο έδαφος και να βρίσκεται στην επιφάνεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων.
Τα βακτήρια μπορούν να παράγουν ισχυρές νευροτοξίνες που προκαλούν αλλαντίαση. Η αλλαντίαση προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλα επεξεργασμένων τροφίμων που έχουν μολυνθεί.
Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση ανάκληση της σάλτσας πέστο, η οποία παρασκευάστηκε από έναν μικρό τοπικό παραγωγό. Ορισμένα δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ για περαιτέρω ανάλυση.
Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12 έως 36 ώρες. Αρχικά περιλαμβάνουν θολή όραση και δυσκολία στην κατάποση και ομιλία, ενώ μπορεί να εμφανιστούν διάρροια και εμετός. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, παράλυση και σε ποσοστό 5% έως 10% να αποβεί θανατηφόρα.
Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Μικροβιολογική Ασφάλεια των Τροφίμων, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων τροφιμογενούς αλλαντίασης, με μόλις 10 περιστατικά και 13 κρούσματα από το 1992 - οκτώ εκ των οποίων σχετίζονται με τρόφιμα ή ασθένεια που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.
Πέρυσι, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε για ξέσπασμα αλλαντίασης που εντοπίστηκε σε σαρδέλες που παρασκευάστηκαν στο σπίτι και σερβιρίστηκαν σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας, με τρία άτομα να νοσηλεύονται μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία.
Με πληροφορίες από SkyNews