Η γαλλική αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο μια διεθνή συμμορία κλεφτών παιχνιδιών, που ειδικεύονται στις κλοπές Lego και οι αρχές προειδοποίησαν τόσο τα καταστήματα, όσο και ανθρώπους που κατέχουν τα διάσημα τουβλάκια.
Η προειδοποίηση έρχεται μερικούς μήνες μετά τη σύλληψη τριών ατόμων, κοντά στο Παρίσι. Η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες και μία γυναίκα που έκλεβαν κουτιά Lego από κατάστημα παιχνιδιών στο Ιβελίν.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι συλληφθέντες- και οι τρεις από την Πολωνία- φέρεται να παραδέχθηκαν ότι ήταν μέλη συμμορίας που ειδικεύεται στις κλοπές Lego, τα οποία αναζητούν συλλέκτες.
«Η κοινότητα των Lego δεν αποτελείται μόνο από παιδιά. Υπάρχουν πολλοί ενήλικες που παίζουν με αυτά», επεσήμανε αστυνομικός που μίλησε στην εφημερίδα Le Parisien. «Γίνονται ανταλλαγές και πωλήσεις στο διαδίκτυο. Επίσης, έχουν γίνει καταγγελίες από ανθρώπους για διαρρήξεις στα σπίτια τους, από όπου εκλάπησαν εκλάπησαν Lego», συμπλήρωσε.
Σχετικές συλλήψεις είχαν αναφερθεί στη Γαλλία τόσο τον Νοέμβριο του 2019, όσο και τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς. «Έρχονται στη Γαλλία, μένουν σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι και αρχίζουν τις επιδρομές σε καταστήματα παιχνιδιών, προτού επιστρέψουν στην Πολωνία για να πουλήσουν τη λεία τους», δήλωσε ο αστυνομικός.
Ο Γκέρμπεν φαν Ίκεν, ειδικός στα Lego που συμβουλεύει πλατφόρμα διαδικτυακών δημοπρασιών για την αγορά και την πώληση συλλεκτικών αντικειμένων, δήλωσε ότι πέρυσι διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις στη γαλλική ιστοσελίδα.
«Η επένδυση σε αυτά τα κομμάτια δεν είναι κάτι νέο, αλλά αυτή η εξειδικευμένη αγορά έφτασε σε νέα ύψη με την πανδημία. Οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λόγω των περιορισμών και έχει γίνει “έκρηξη” στην αγορά παιχνιδιών. Συχνά έχουμε πάνω από 1.000 πωλήσεις Lego την εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πάντα υπήρχε ένα τέτοιο «εμπόριο», τόσο γιατί τα Lego προσελκύουν πολλούς ενήλικες, όσο και επειδή η εταιρεία αποσύρει τις συλλογές της περίπου δύο χρόνια αφότου κυκλοφορήσουν, οπότε είναι αναπόφευκτη η δημιουργία «χώρου» για μεταπωλήσεις.
«Το φαινόμενο έχει γνωρίσει “έκρηξη” τα τελευταία οχτώ χρόνια, επειδή άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα μεταπωλώντας Lego στο διαδίκτυο», εξήγησε και ως παράδειγμα έφερε ένα σετ Lego που κόστιζε 150 ευρώ όταν κυκλοφόρησε στα καταστήματα το 2007, αλλά πέρυσι πωλήθηκε για 2.500 ευρώ, μαζί με το κουτί του.
Οι κλοπές Lego φαίνεται πως είναι παγκόσμια «επιχείρηση», αφού πολλά τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και την Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Με πληροφορίες από Guardian