Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν επί της Λεπέν με 56% δείχνει νέα δημοσκόπηση

Γαλλικές εκλογές: Προβάδισμα Μακρόν στις δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

O Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκτήσει κάποια δυναμική έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας για την προεδρία Μαρίν Λε Πεν, καθώς η Γαλλία εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 70%.

Το 37,65% των ψηφοφόρων του αριστερού υποψήφιου στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών Ζαν Λικ Μελανσόν δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει «λευκό» στο δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν θα ψηφίσει το 33,40%, ενώ την αποχή επιλέγει το 28,96%.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, με τη συμμετοχή περίπου 215.000 υποστηρικτών του Μελανσόν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-19 Απριλίου.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει μία σκληρή κούρσα έναντι της Μαρίν Λε Πεν, με τους δύο υποψηφίους να σπεύδουν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον ακροαριστερό υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Μασσαλία, σε μία προσπάθεια να κερδίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Η Λε Πεν, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι η ίδια και τα μέλη του κόμματός της Εθνικής Συσπείρωσης υπεξαίρεσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δημόσιους πόρους όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ 2004 και 2017. Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν μια έκθεση του του Γραφείου Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Mediapart. Η Λε Πεν αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στη Νορμανδία. «Προφανώς και απολύτως αμφισβητώ αυτές τις κατηγορίες», είπε.

Στην τελική ευθεία

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή (24/4) με τον Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζεται ως νικητής σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Πολλά αναμένεται να κριθούν και από την τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων, την Τετάρτη, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από τους 15 εκατομμύρια Γάλλους που είδαν το ντιμπέιτ του 2017.

Οι δύο υποψήφιοι μπήκαν από τη Δευτέρα στην προεκλογική μάχη για τον δεύτερο γύρο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο Μακρόν «τα άκουσε» από πολίτες, για τις ιδέες του περί αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, η Λεπέν έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών Γαλλίδων μουσουλμάνων, στις οποίες θέλει να απαγορεύσει το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημοσίως με την παραδοσιακή μαντίλα.

Σε γενικές γραμμές, ο Μακρόν επιχείρησε να δείξει πως είναι αρκετά κοντά σε κάποιες ιδέες της αριστεράς και πολύ περισσότερο των Οικολόγων και η Λεπέν ότι δεν ανήκει στην ακροδεξιά, ούτε είναι τόσο άκαμπτη σε σχέση με το παρελθόν. Ο Μακρόν δεν παρέλειψε πάντως να καταλογίσει στην Λεπέν αυταρχισμό και εξτρεμισμό.

«Αυτές οι επικρίσεις με κάνουν να χαμογελώ επειδή ουδέποτε είχαμε ένα πρόεδρο που να έδειξε περισσότερα σημάδια εξτρεμισμού από τον Εμανουέλ Μακρόν», απάντησε η Λεπέν επικαλούμενη τη δράση της αστυνομίας εναντίον διαδηλώσεων, όπως η κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Διεθνή / Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Ίσως με κλεμμένη τεχνολογία

Διεθνή / Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Πιθανόν με κλεμμένη τεχνολογία

Η Ουκρανία καλεί τον Κινέζο πρέσβη μετά από κατηγορίες ότι Κινέζοι πολίτες εργάζονται στη ρωσική βιομηχανία drones με πιθανώς κλεμμένη τεχνολογία - Ο Ζελένσκι απαιτεί εξηγήσεις από το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δεν θα αποκαλύψουν τελικά τον Σεπτέμβριο τα αίτια της «επιδημίας αυτισμού»

Η απάντηση στη δήλωση του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που θέλει τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αιτία της «επιδημίας του αυτισμού» τον συγκεκριμένο μήνα
LIFO NEWSROOM