Η Χαμάς παρέδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης τέσσερις σορούς ομήρων στο Ισραήλ, που ακολούθως απελευθέρωσε Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η Χαμάς παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) τις σορούς τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της εφόδου της 7ης Οκτωβρίου 2023 και κρατούνταν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Τα τέσσερα πτώματα παραδόθηκαν πριν από λίγο στον Ερυθρό Σταυρό από τη Χαμάς», είπε η πηγή αυτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Τα τέσσερα πτώματα παραδόθηκαν πριν από λίγη ώρα και περιμένουμε την απελευθέρωση των παλαιστινίων φυλακισμένων», είπε από την πλευρά της πηγή του AFP στη Χαμάς, αναφερόμενη στην αποφυλάκιση 620 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης που αναβλήθηκε το Σάββατο.
Λίγο αργότερα, λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστίνιους φυλακισμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές του Ισραήλ έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για κρατούμενους η αποφυλάκιση των οποίων ανεστάλη με απόφαση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σάββατο.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ο μόνος τρόπος που έχει το Ισραήλ να εξασφαλίσει τη απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων είναι να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που εφαρμόζεται στη Λωρίδα της Γάζας από τη 19η Ιανουαρίου.
Τόνισε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω Telegram πως τηρεί τη συμφωνία και είναι έτοιμο να διεξαγάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, οι οποίες έχουν καθυστερήσει.
Έκρινε πως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πλέον δεν έχει «άλλη επιλογή» παρά να αρχίσει τις συνομιλίες για τη 2η φάση — καθώς η πρώτη εκπνέει μεθαύριο Σάββατο 1η Μαρτίου.
Το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση», μετά την τελευταία ανταλλαγή πτωμάτων ομήρων και παλαιστινίων φυλακισμένων τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτίμησε. Πρόσθεσε πως φρόντισε το Ισραήλ να μην έχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει «ψευδείς δικαιολογίες» για να τερματίσει τη διαδικασία, προφανώς αναφερόμενο στο ότι η παράδοση τεσσάρων σορών έγινε χωρίς να προηγηθεί δημόσια εκδήλωση.
Λεωφορείο με δεκάδες Παλαιστίνιους που αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από την ισραηλινή φυλακή Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έφτασε στη Ραμάλα, στο πλαίσιο της ανταλλαγής με τις σορούς τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Φορώντας σάρπες και παραδοσιακά παλαιστινιακά μαντίλια για να καλύψουν τις στολές της φυλακής, οι αποφυλακισθέντες κατέβηκαν από το λεωφορείο μπροστά σε πυκνό πλήθος σε αγαλλίαση, προτού πάνε να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, μετέδωσε ο δημοσιογράφος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ