Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας αν δεν «αποστρατιωτικοποιηθεί» και «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία», δήλωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μάλιστα, σκοπός του είναι να ενταθούν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας για να «καταστραφεί» η Χαμάς. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει ο πόλεμος, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου. «Δεν θα σταματήσουμε, θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Τι θέλει ο Νετανιάχου για να υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας
«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε.
Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.
Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Haaretz.
Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο. Πάντως, η πίεση να γίνουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται. Χθες ο Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο από μέλη οικογενειών, που φώναζαν «τώρα!».
«Κι αν ήταν ο δικός σου γιος; , «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι κόλαση», διάβαζε κανείς σε πανό και πλακάτ που κράταγαν συγγενείς. Διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ασταμάτητα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θυλάκου (2,4 εκατ.) θα βρεθεί αντιμέτωπο με οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό, εξηγούν.
Αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, η διανομή επαρκούς βοήθειας σε τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατη, προσθέτουν υπηρεσίες του ΟΗΕ. Επιχείρημα που απορρίπτει ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν, για τον οποίο «η συμπεριφορά του ΟΗΕ είναι ντροπή».
Παρά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό του θυλάκου, δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα καμιά αξιόλογη αύξηση.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.
Η επίθεση, η πιο πολύνεκρη που έχει εξαπολυθεί ποτέ από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύθηκε έπειτα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με κάπου 1.140 νεκρούς, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν επίσης κάπου 250 ανθρώπους εκείνη την ημέρα, πάνω από 120 εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο πόλεμος αυτός εξάλλου ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007 —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP