Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, σε απάντηση των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 ανθρώπους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων δείχνει ότι περίπου το 59,3% των κτιρίων στη Γάζα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από την αρχή του πολέμου, ενώ το 60% των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αντιστοιχεί σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα το 33% των θυμάτων αντιστοιχεί 16.456 νεκρά παιδιά, ενώ 11.088 γυναίκες έχουν σκοτωθεί -ποσοστό 18,4%- κατά τη διάρκεια του 10μηνου ισραηλινού πολέμου, ενώ το υπόλοιπο 8,6% αφορά ηλικιωμένους.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας έχουν ιστορικά την τάση να θεωρούνται αξιόπιστα -τόσο από τον ΟΗΕ, διεθνείς οργανισμούς και έγκυρα ειδησεογραφικά δίκτυα- εν μέρει επειδή τα ονόματα των νεκρών τεκμηριώνονται προσεκτικά.
Ωστόσο, στα τέλη του 2023 το υπουργείο Υγείας της Γάζας αδυνατούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, καθώς τα νεκροτομεία ήταν πλήρη, επιθέσεις και συγκρούσεις σημειώνονταν μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ η πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες ολοένα και περιοριζόταν. Το Γραφείο Κυβερνητικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Χαμάς (GMO) στη Γάζα άρχισε να δημοσιεύει αριθμούς θανάτων, συμπεριλαμβανομένων αναφορών που δόθηκαν σε «αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης».
Οι οργανισμοί του ΟΗΕ άρχισαν να ενσωματώνουν αυτά τα στοιχεία στις αναλύσεις των δεδομένων τους, καθώς και τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας όταν υπήρχαν επικαιροποιήσεις. Πιο πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας άρχισε να ενσωματώνει στη συνολική καταμέτρησή του όσους αναφέρθηκαν ως νεκροί στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας μέσω διαδικτύου.
Ο ΟΗΕ επικαλείται μεν αυτά τα στοιχεία, ωστόσο τονίζει ότι οι ομάδες του στη Γάζα δεν μπορούν να τα επαληθεύσουν ανεξάρτητα λόγω των συνθηκών στον παλαιστινιακό θύλακα και του μεγάλου αριθμού των νεκρών.
Αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, με τους τοπικούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι περίπου 10.000 πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που χτυπήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Ακόμη και στο υποθετικό σενάριο εκεχειρίας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εκτός από τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, πολλοί περισσότεροι θα μπορούσαν να πεθάνουν από έμμεσες αιτίες, όπως οι ασθένειες και η πείνα. Τελικά, όταν τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για την ανάκτηση των πτωμάτων και τον εντοπισμό των αγνοουμένων θα επιτρέψουν να προκύψει μια σαφέστερη εικόνα του αριθμού των νεκρών.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, BBC