Γάζα: Υπό απειλή τα νοσοκομεία - Ελλείψεις γιατρών, κρίση φαρμάκων και ηλεκτροδότησης

Γάζα: Υπό απειλή τα νοσοκομεία - Ελλείψεις γιατρών, κρίση φαρμάκων και ηλεκτροδότησης Facebook Twitter
Παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο αλ-Σίφα - Φωτ.: Getty Images.
0

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» σημειώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Σίφα στη Γάζα λέγοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη φαρμάκων και ηλεκτροδότησης για να συνεχισθεί η περίθαλψη Παλαιστινίων που έχουν τραυματισθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τραυματίες καταφθάνουν «κάθε λεπτό» στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, λέει ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής ενός από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας.

«Υπάρχει έλλειψη γιατρών, κρίση φαρμάκων, κρίση ηλεκτροδότησης», λέει.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών κατά της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, 31 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 6 παιδιά και μαχητές, έχουν σκοτωθεί και 275 έχουν τραυματισθεί.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισλαμικός Τζιχάντ συνέχισε την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός της Γάζας έκλεισε χθες λόγω ελλείψεως καυσίμων, τέσσερις ημέρες αφού το Ισραήλ έκλεισε τα περάσματα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και το ισραηλινό έδαφος επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη!», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. «Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα για την είσοδο φαρμάκων και καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Το ντίζελ που προορίζεται για τον ηλεκτρικό σταθμό μεταφέρεται με φορτηγά από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ, που διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και 15 χρόνια.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ.

Η έλλειψη ηλεκτροδότησης θα προκαλέσει «τη διακοπή της προσφοράς υπηρεσιών υγείας» το απόγευμα της Τρίτης, διότι οι γεννήτριες δεν έχουν καύσιμα, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Τα χειρουργεία και οι ανεμιστήρες έχουν ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν.

Η έλλειψη καυσίμων απειλεί επίσης να πλήξει την κίνηση των ασθενοφόρων, προειδοποιεί η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ. Τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα υποφέρουν από την έλλειψη ηλεκτροδότησης από τον περασμένο μήνα, έχοντας ηλεκτρικό ρεύμα 11 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.

Χωρίς την επανάληψη της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα πληγεί σύντομα και η παροχή νερού στη λωρίδα της Γάζας από πηγάδια ή από τα εργοστάσια αφαλάτωσης.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση «επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής στη λωρίδα της Γάζας», εξηγεί ένας κάτοικος. «Διαταράσσει τη ζωή των ανθρώπων, κυρίως αυτήν την περίοδο της σφοδρής ζέστης. Υποχρεώνει τους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Διεθνή / Γάζα: Ο Αμπάς ζητά από την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα
LIFO NEWSROOM
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Ίσως με κλεμμένη τεχνολογία

Διεθνή / Ουκρανία: Κινέζοι εργάζονται σε ρωσικό εργοστάσιο drones – Πιθανόν με κλεμμένη τεχνολογία

Η Ουκρανία καλεί τον Κινέζο πρέσβη μετά από κατηγορίες ότι Κινέζοι πολίτες εργάζονται στη ρωσική βιομηχανία drones με πιθανώς κλεμμένη τεχνολογία - Ο Ζελένσκι απαιτεί εξηγήσεις από το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM