Tις μεγαλύτερες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου στην ιστορία θα κάνει η Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ο Μίλλερ ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική «Gazprom» σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), δηλαδή πέραν των χωρών, που άλλοτε ήταν Δημοκρατίες της Σ. Ένωσης, θα είναι το 2021 οι τέταρτες μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας.
Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη προσαύξηση προμηθειών σημειώθηκε στους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Gazprom. «Ιδιαίτερα η Ελλάδα», ανέφερε, «βάσει των αποτελεσμάτων του 2021, θα κάνει τις μέγιστες στην ιστορία αγορές ρωσικού φυσικού αερίου», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Η Gazprom υπολογίζει ότι με την ολοκλήρωση του 2021 θα έχει εξάγει 183 δις. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη.
«Εκπληρώνουμε πλήρως, αξιόπιστα και πάντοτε έγκαιρα τις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Προφανώς, φέτος θα έχουμε το τέταρτο αποτέλεσμα όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στο "άπω εξωτερικό". Και το πιο σημαντικό, θα τονίσω για άλλη μια φορά, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, με τόσο έντονες χειμερινές και καλοκαιρινές κορυφώσεις, εκπληρώσαμε κατά 100% και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών», επισήμανε ο Μίλλερ.
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι κύριοι πελάτες μας, οι κύριοι εταίροι μας προσανατολίζονται στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Κατανοούν ότι η εταιρική μας σχέση έχει και θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Gazprom.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στη Κίνα, μέσω του αγωγού «Ισχύς της Σιβηρίας» από τον Νοέμβριο, υπερβαίνουν τις ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις προς τους Κινέζους εταίρους κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, επισήμανε Μίλλερ. «Το ίδιο το γεγονός της αύξησης της ζήτησης είναι ένα πράγμα, αναμφίβολα ευχάριστο για εμάς. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ήδη την τρέχουσα περίοδο διασφαλίζουμε εξαγωγές ανώτερες των συμβάσεων και των συμφωνημένων όγκων», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ