Γεωργία: Πέρασε ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» παρά το προεδρικό βέτο - Αντιδράσεις από την ΕΕ

Γεωργία: Πέρασε ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» παρά το προεδρικό βέτο - Αντιδράσεις από την ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Παρά τις επικρίσεις από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, καθώς και τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που βύθισαν στο πολιτικό χάος τη Γεωργία, το κοινοβούλιο της χώρας παρέκαμψε το προεδρικό βέτο και υιοθέτησε αμετάκλητα τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων».

Ο νόμος, εμπνευσμένος από έναν αντίστοιχο ρωσικό, εγκρίθηκε με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι -οι εξουσίες της οποίας είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικές- είχε ασκήσει βέτο στον νόμο αυτόν. Ανακοινώνοντας την απόφασή της, επισήμανε ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Γεωργίας και «όλα τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταργηθεί».

Ωστόσο, η σημερινή ψηφοφορία στο γεωργιανό κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο ώστε ο πρόεδρος του σώματος να τον υπογράψει, επικυρώνοντάς τον, εντός των επόμενων ημερών.Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής» καθώς θα θεωρούνται «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης». 

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ η ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις στη Γεωργία σχετικά με τον νόμο περί «ξένης επιρροής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνουν ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Γεωργίας αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα βήματα (σχετικά με την παραπληροφόρηση, την πόλωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής για το καθεστώς υποψηφιότητας που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ.

«Πέρα από το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, μέχρι στιγμής, δεν έχει κινητοποιηθεί επαρκής πολιτική προσοχή για την ουσιαστική πρόοδο στα εννέα στάδια», επισημαίνουν ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν.

«Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αναστρέψουν αυτή την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στον δρόμο της ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική - αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές» υπογραμμίζουν. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν τη «βαθιά» λύπη της ΕΕ που το κοινοβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να παρακάμψει το βέτο της προέδρου στον νόμο για τη διαφάνεια της «ξένης επιρροής» και να αγνοήσει τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Βενετίας που οδηγούν σε σαφή σύσταση για την κατάργηση αυτού του νόμου.

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γεωργιανού λαού και αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας για ένα ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους» καταλήγουν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

Διεθνή / Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

 Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να γδυθούν από τη μέση και πάνω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Τech & Science / Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Οι αλγόριθμοι του YouTube και κάποιων social media εξιδανικεύουν σωματότυπους και ενοχοποιούν τα παιδιά με αυξημένο βάρος σώματος - Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Βρετανία ένα στα 4 κορίτσια δεν είναι ευχαριστημένο με την εμφάνισή του
LIFO NEWSROOM