Μία γυναίκα 95 ετών, που εργάστηκε για τη διοίκηση ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, κατηγορείται στη Β. Γερμανία για συνέργεια σε μαζική δολοφονία.
Η γυναίκα, που έχει γνωστή στα Μέσα ως Irmgard F και ζει σε οίκο ευγηρίας κοντά στο Αμβούργο, κατηγορείται ότι σχετίζεται με «πάνω από 10.000 περιπτώσεις». Υπήρξε γραμματέας του διοικητή του Στούτχοφ, ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης κοντά στο σημερινό Γκντάνσκ, όπου 65.000 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είναι σαφές αν θα δικαστεί, ενώ ο ρόλος της είναι υπό εξέταση.
Το Στούτχοφ δημιουργήθηκε το 1939, μετά την εισβολή των ναζί στη Γερμανία. Από τον Ιούνιο του 1944 ξεκίνησε να γίνεται χρήση θαλάμων αερίων. Σοβιετικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το στρατόπεδο τον Μάιο του 1945, προς το τέλος του πολέμου. Περίπου 100.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στο Στούτχοφ κάτω από άθλιες συνθήκες. Πολλοί πέθαναν από ασθένειες και πείνα, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στους θαλάμους αερίων. Κάποιοι εκτελέστηκαν με θανατηφόρες ενέσεις. Κάποια από τα θύματα ήταν Εβραίοι, ενώ υπήρχαν και μη Εβραίοι Πολωνοί που αιχμαλωτίστηκαν από τους Σοβιετικούς.
Πλέον, δικαστήριο ανηλίκων του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, πρέπει να αποφασίσει αν η πρώην γραμματέας του Στούτχοφ πρέπει να δικαστεί. Κατά την τέλεση των εγκλημάτων ήταν κάτω των 21, έτσι αν δικαστεί, θα δικαστεί ως ανήλικη. Η ίδια υποστήριξε πως δεν γνώριζε για τους θανάτους σε θαλάμους αερίων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, πρόκειται για ασυνήθιστη περίπτωση καθώς ελάχιστες γυναίκες δικάστηκαν για τις φρικαλεότητες σε ναζιστικά στρατόπεδα. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν άνδρες φρουρούς και όχι γυναίκες γραμματείες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Irmgard F «βοήθησε τους υπεύθυνους του στρατοπέδου στη συστηματική εξόντωση Εβραίων κρατουμένων, Πολωνών παρτιζάνων και Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου, δουλεύοντας ως της ως στενογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου» από τον Ιούνιο του 1943 έως τον Απρίλιο του 1945.
Ο διοικητής του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών.
Με πληροφορίες από BBC