Επανεκδίδεται σήμερα, για πρώτη φορά από το 1945, το «Mein Kampf» (Ο αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ, από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου.
Το βιβλίο παρότι στην έκδοση του από τον Χίτλερ είχε 600 σελίδες, τώρα θα έχει 1.948 σελίδες, καθώς πρόκειται για κριτική έκδοση που περιλαμβάνει 3.500 επεξηγηματικές σημειώσεις και έχει στόχο να αποτελέσει «μια απάντηση στο βιβλίο του Χίτλερ», όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Κρίστιαν Χάρτμαν, ο οποίος διευθύνει αυτό το εκδοτικό εγχείρημα.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η επανακυκλοφορία του βιβλίου γίνεται για παιδαγωγικούς σκοπούς, σε δύο τόμους και στην τιμή των 59 ευρώ.
Πρόκειται για το ιδρυτικό κείμενο του ναζισμού που γράφτηκε μετά το περίφημο "πραξικόπημα της μπιραρίας» και που, όπως είπε, ο Χάρτμαν, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως «κατέληξε στη μεγαλύτερη καταστροφή».
Στο έργο θα υπάρχουν και επικριτικές αναφορές προκειμένου να απομυθοποιηθούν οι αρχές του ναζισμού και να μπούν στη θέση τους τόσο το κείμενο, όσο και ο συγγραφέας, σύμφωνα με τον Αντρέας Βίρσινγκ, που είναι ο διευθυντής του IFZ. «Σκοπός της επανέκδοσης είναι να αποδομήσει πλήρως την προπαγάνδα του Χίτλερ και να υπονομεύσει την συμβολική –για ορισμένους μέχρι σήμερα– σημασία του βιβλίου», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Η ομάδα του Ινστιτούτου άρχισε το 2009 αυτό το αμφιλεγόμενο εγχείρημα.
Τα δικαιώματα του βιβλίου του Χίτλερ είχαν παραχωρηθεί από τους Συμμάχους στο κρατίδιο της Βαυαρίας το οποίο είχε απαγορεύσει την επανέκδοση. Από την 1η Ιανουαρίου τα δικαιώματα έληξαν.
Πάντως, το «Mein Kampf» είναι ήδη εύκολα διαθέσιμο και αναγνώσιμο στο διαδίκτυο και όπως τονίζει ο Ρόναλντ Λόντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, η λήξη των συγγραφικών δικαιωμάτων δεν αλλάζει θεμελιωδώς τα δεδομένα.
Παρόλα αυτά υπάρχει ένας συμβολισμός που δημιουργεί σκεπτικισμό σχετικά με την έκδοση του πονήματος του Χίτλερ, την ώρα που Γερμανία και Αυστρία συνεχίζουν να διώκουν την έκδοση του κειμένου χωρίς σχολιασμό.
Aντίθετη με την έκδοση, για να μη θίξει τα θύματα του ναζισμού, εμφανίζεται η Βαυαρία που πάντως το 2012 χορήγησε 500 χιλ. ευρώ στο IFZ για την έκδοση του βιβλίου.
Για το Ινστιτούτο του Μονάχου το ζήτημα και ζητούμενο με την έκδοση είναι η αποδόμηση των γραπτών με το τι μπορούμε να αντιτάξουμε στα ψέματα και τις δηλώσεις προθέσεων του Χίτλερ.
Εν τω μεταξύ συνδικάτο Γερμανών εκπαιδευτικών τάχθηκε υπέρ του να χρησιμοποιηθεί αυτή η έκδοση για να αποκτήσουν «ανοσία» οι έφηβοι στον εξτρεμισμό. Το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών της Γερμανίας πάντως αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να αποτελέσει το «Mein Kampf» «υποχρεωτικό ανάγνωσμα».
Από την πλευρά της εβραϊκής κοινότητας υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις και εκφράζεται ενόχληση με τον πρόεδρο του Εβραϊκού Συμβουλίου να λέει ότι "αυτός ο λίβελος θα έπρεπε να μελετηθεί σωστά πριν από 90 χρόνια", πριν ο συγγραφέας του προκαλέσει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην ιστορία.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Αντρέας Βίρσινγκ τονίζει ότι αντιλαμβάνεται την ενόχληση που προκαλεί αυτή η έκδοση του IFZ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα ήταν πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο και πολύ επικίνδυνο να μην κάνουμε τίποτα» μ' αυτό το έργο.
σχόλια