Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα εξειδικευμένων εργαζόμενων, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από μετανάστες, καθώς διαφορετικά θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ειδικότερα, το ίδρυμα Bartelsmann υπολογίζει ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% μέχρι το 2040, εάν η χώρα δεν καλωσορίσει «σημαντικό» αριθμό μεταναστών.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι, χωρίς την εισροή περίπου 288.000 εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό κάθε χρόνο, το μέγεθος του γερμανικού εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να μειωθεί από περίπου 46,4 εκατομμύρια σήμερα, στα 41,9 εκατομμύρια το 2040. Μέχρι το 2060, ο αριθμός θα μπορούσε να πέσει ακόμη χαμηλότερα, στα 35,1 εκατομμύρια.
«Η αποχώρηση των baby boomers από την αγορά εργασίας παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε η Σουζάν Σουλτς, ακαδημαϊκός και εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης στο ινστιτούτο Bertelsmann.
Η Σουλτς δήλωσε ότι το εγχώριο δυναμικό της Γερμανίας πρέπει να αυξηθεί, αλλά και ότι «αυτή η δημογραφική αλλαγή απαιτεί μετανάστευση».
Μάλιστα, η πρόβλεψη ενός δεύτερου μοντέλου, βασισμένου σε λιγότερο αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, έδειξε ότι μπορεί να χρειάζονται ακόμη και 368.000 μετανάστες από το εξωτερικό κάθε χρόνο για να αποφευχθεί η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η πρόβλεψη είναι ότι ο αριθμός αυτός θα μπορεί να μειωθεί στους 270.000 μετανάστες ετησίως, μέχρι το 2060.
Οι νόμοι της Γερμανίας για την εργασιακή μετανάστευση μεταρρυθμίστηκαν το 2023, ώστε να καταστεί ευκολότερο και πιο ελκυστικό για τους εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους να αναλάβουν θέσεις εργασίας στη Γερμανία, με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ να υπόσχεται «τον πιο σύγχρονο μεταναστευτικό νόμο στον κόσμο».
Πέρα από μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται και αλλαγή συμπεριφοράς
Ωστόσο, στη μελέτη του, του ίδρυμα Bertelsmann γράφει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν θα μετακομίσουν στη Γερμανία αν δεν υπάρχει «μια πιο φιλόξενη κουλτούρα σε όλες τις τοπικές αρχές και επιχειρήσεις» και χωρίς «την προοπτική να παραμείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα».
Η γερμανική Deutsche Welle φέρνει ως παράδειγμα την ιστορία ενός πρόσφυγα από τη Συρία, που έφτασε στη χώρα το 2016 σε ηλικία 21 ετών και έλαβε τον προπτυχιακό και τον μεταπτυχιακό του τίτλο σπουδών από τοπικά πανεπιστήμια.
Τώρα, είναι ειδικός πληροφορικής και μετακομίζει στην Ελβετία, όπου ευελπιστεί να αντιμετωπίσει καλύτερη μεταχείριση.
«Θέλω να αντιμετωπίζομαι ως ίσος, αλλά δεν πρόκειται να παρακαλέσω για αυτό»
«Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό εδώ προκειμένου να θεωρηθώ ισότιμος, αλλά ένιωσα διακρίσεις και απόρριψη», είπε, μιλώντας για τον κοινωνικό αποκλεισμό που ένιωσε στη Γερμανία.
«Θέλω να αντιμετωπίζομαι ως ίσος, αλλά δεν πρόκειται να παρακαλέσω για αυτό», δήλωσε.
Πράγματι, η ακαδημαϊκός Σουζάν Σουλτς πιστεύει ότι η περίπτωση του Σύριου πρόσφυγα «δεν αποτελεί ανωμαλία» και τονίζει ότι αυτή η στάση δεν είναι βιώσιμη για τη Γερμανία, η οποία λέει ότι «δεν θα αντέξει αν δεν γίνει πιο ελκυστική».
Όπως υποστηρίζει η έρευνα του ινστιτούτου Bertelsmann, αν η γερμανική ηγεσία δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, η συρρίκνωση της οικονομίας θα επηρέαζε περισσότερο τα πιο δημογραφικά ευάλωτα κρατίδια της χώρας, όπως η Θουριγγία και η Σαξονία-Άνχαλτ.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ακόμη και οι πιο εύπορες περιοχές του νότου, όπως η Βαβαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, θα επηρεαστούν αρνητικά. Από την άλλη, το «πλήγμα» θα ήταν πολύ μικρότερο για το Βερολίνο, το Αμβούργο και τις άλλες μεγάλες πόλεις που ήδη επωφελούνται από τη μετανάστευση.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle