«To ενδεχόμενο οι επερχόμενες εκλογές στην Γερμανία να οδηγήσουν στην μετάβαση από μια διακυβέρνηση των συντηρητικών κομμάτων, σε μία κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων, τρομάζει τους εκατομμυριούχους της χώρας, οι οποίοι σπεύδουν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία» αναφέρει το Reuters.
Εάν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι αριστεροί (Linke) και οι Πράσινοι βρεθούν στην εξουσία, η επιβολή φόρου περιουσίας και η αύξηση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσε να είναι στην πολιτική ατζέντα. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες της Γερμανίας εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα των εκλογών, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, πολλοί εύποροι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως φορολογικό παράδεισο. «Πολλοί πλούσιοι Γερμανοί φοβούνται ότι θα υπάρξει μια πολιτική μετακίνηση προς τον αριστερό χώρο στη χώρα, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος», επισημαίνει ο Φλοριάν Ντάρσελεν, επικεφαλής διαχείρισης περιουσίας στη LGT Switzerland. Από την άλλη πλευρά, η μεταφορά των καταθέσεων σε μια ελβετική τράπεζα πλέον δεν έχει νόημα, καθώς έπειτα από έντονες πιέσεις η Ελβετία αναγκάσθηκε να μοιράζεται τα στοιχεία για τους λογαριασμούς της με τις φορολογικές αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι πελάτες της.
Παρόλα αυτά, τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία παρουσίασαν σημαντική αύξηση και έφτασαν τα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να είναι με το ένα πόδι εκτός Γερμανίας, αν ακολουθηθούν πολύ αριστερές πολιτικές».
Ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον στη Γερμανία;
Σημειώνεται ότι λιγότερο από τρεις μέρες απομένουν από τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο SPD και τα σενάρια που το θέλουν να είναι το κόμμα εκείνο που θα καθορίσει τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης. «Ούτε το ίδιο το SPD μπορεί ακόμη να πιστέψει καλά-καλά ότι μπορεί να κάνει το θαύμα την Κυριακή και να περάσει τη Χριστιανική Ένωση» παρατηρεί η FAZ.
Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει, «το SPD διαθέτει την εμπειρία από τη δεκαετία του ’70, όταν είχε καταφέρει να μπει στην καγκελαρία ως δεύτερο κόμμα, πίσω από τη Χριστιανική Ένωση, με τη βοήθεια ενός κυβερνητικού εταίρου». Αλλά τι μπορεί να συμβεί σήμερα; Σύμφωνα με το σχόλιο «ακόμη κι από τη δεύτερη θέση ο Σολτς θα είχε την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πρασίνους και την Αριστερά.Ο συμπρόεδρος του SPD Φρανκ Βάλτερ-Μπόργιανς παραδέχθηκε έμμεσα ότι ο Σολτς δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη αυτή την επιλογή (…) Σα να μύρισε πρωινός 'κοκκινο-πράσινος' αέρας με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς».
«Στην τελευταία μεγάλη τηλεοπτική συζήτηση πριν από τις εκλογές οι κορυφαίοι πολιτικοί των μεγαλύτερων κομμάτων έκλεισαν το μάτι σε πιθανές επιλογές συγκυβέρνησης. Στον ‘τελευταίο γύρο’ το βάρος έπεσε στο ποιος θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα με ποιον μετά τις εκλογές. Τα κρατικά κανάλια ARD και ZDF είχαν ήδη κανονίσει να τοποθετήσουν τους πολιτικούς σε υποτιθέμενα ‘στρατόπεδα’: από τη μια μεριά Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι και στην άκρη η Εναλλακτική για τη Γερμανία.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όλαφ Σολτς «έκανε πάντως για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι κατά προτίμηση θα συγκυβερνούσε μόνο με τους Πρασίνους» ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ «κράτησε ρητά απόσταση από τα δύο νυν συγκυβερνώντα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες».
Το Spiegel Online μεταξύ άλλων εστιάζει στον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ: «Τι απομένει τελικά από αυτή την εμφάνιση του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης; Ότι προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν CDU/CSU συνεχίζει να βασίζεται πλήρως σε μια εκστρατεία φόβου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς (…) ‘Πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί ως Χριστιανική Ένωση ώστε να μην καταστεί εφικτός ένας τέτοιος συνασπισμός' ανέφερε».
«Άγνωστος Χ» πάντως στο μετεκλογικό σκηνικό παραμένουν οι Φιλελεύθεροι. Όπως παρατηρεί το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του: «Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δυνατές φαίνονται μετεκλογικές συνεργασίες τόσο με τη Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, όσο και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (…) Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ στέλνει σήματα προς την κατεύθυνση της Χριστιανικής Ένωσης - και αυτή τη φορά στο ντιμπέιτ, ωστόσο άφησε μια μικρή πόρτα ανοιχτή στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, το βασικό ζήτημα των Φιλελευθέρων.»
Με πληροφορίες από Reuters/ Deutsche Welle