Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών κρατών στη Συρία είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, εκτιμούν οι νομικοί σύμβουλοι του γερμανικού κοινοβουλίου.
Στις 14 Μαρτίου, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στη Συρία σε συνεργασία με τη Γαλλία και τη Βρετανία, ως αντίποινα για την φημολογούμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Στις επιχειρήσεις δεν συμμετείχε η Γερμανία.
Ο συνασπισμός βομβάρδισε τρεις εγκαταστάσεις που φέρονται ότι συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σε αντίποινα για την επίθεση που είχε γίνει, μία εβδομάδα νωρίτερα στην Ντούμα, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον ενός κράτους, προκειμένου να τιμωρηθεί για την παραβίαση μιας διεθνούς σύμβασης, «συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης προσφυγής στη βία που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο«, διευκρινίζουν οι νομικοί της Μπούντεσταγκ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έθεσε το αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα Die Linke.
Οι Γερμανοί νομικοί σύμβουλοι στηρίζουν την άποψή τους σε μια διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 1970, όπου υπογραμμίζεται πως οι χώρες οφείλουν να απέχουν, στις διεθνείς σχέσεις τους, από τον εξαναγκασμό μέσω στρατιωτικών μέτρων.
Στο παρελθόν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει απορρίψει τα ένοπλα αντίποινα, χαρακτηρίζοντάς τα «ασύμβατα με τους στόχους και τις αρχές« του Οργανισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με το Γαλλικό Πρακτορείο που υποστηρίζει ότι διαθέτει αντίγραφο της σχετικής αναφοράς, οι Γερμανοί σύμβουλοι χαρακτηρίζουν μη πειστική την αιτιολογία που προέβαλε η Μεγάλη Βρετανία για τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις.
Το Λονδίνο είχε υποστηρίξει από την πλευρά του πως το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, κατ' εξαίρεση, μια πράξη αντιποίνων, αν με αυτόν τον τρόπο παρεμποδιστεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Από τον επταετή πόλεμο στη Συρία, υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι, οδηγόντας στον εκτοπισμό εκατομμυρίων.