Γερμανία: Θετικοί στον κορωνοϊό σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες σε δομή φιλοξενίας

Γερμανία: Θετικοί στον κορωνοϊό σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες σε δομή φιλοξενίας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Οι πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία φοβούνται ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για την προστασία τους από τον κορωνοϊό, καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα σε μία από τις πιο πολυπληθείς δομές φιλοξενίας.

Μέσα σε λίγες ημέρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν από επτά σε 251, στο καμπ στην πόλη Ελβάνγκεν, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου. Εκεί βρίσκονται 606 άνθρωποι από 26 χώρες.

Στη Γερμανία 3.868 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 133.830 συνολικά. Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι η επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία είναι υπό έλεγχο, καθώς για πρώτη φορά ο μέσος αριθμός δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργεί ένας ασθενής έπεσε κάτω από το 1, στο 0,7.

Το καμπ στο Ελβάνγκεν είναι σε καραντίνα από τις 5 Απριλίου και οι αρχές λένε ότι από τις αρχές Μαρτίου ελέγχουν για κορωνοϊό όσους φτάνουν, πρόσφυγες διαμαρτύρονται για συνωστισμό, έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και απολυμαντικού, ενώ τονίζουν ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί η επαφή με ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί.

Στο ίδιο διαμέρισμα ασθενείς και υγιείς

«Για δύο ημέρες μείναμε στο ίδιο κτίριο και διαμέρισμα με ανθρώπους που είχαν μολυνθεί. Χρησιμοποιούσαμε την ίδια κουζίνα και τρώγαμε μαζί τους. Εξαιτίας αυτής της αμέλειας, μπορεί να μολυνθήκαμε και εμείς από τον κορωνοϊό», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που μένουν στο καμπ.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του δικτύου refugees4refugees, «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μέτρα υγιεινής» μέσα στο κέντρο. Τα δοχεία με απολυμαντικό στην είσοδο της τραπεζαρίας δεν ανεφοδιάζονται τακτικά, ενώ μάσκες έχουν δοθεί κατά κύριο λόγο στο προσωπικό, επισημαίνει η αναφορά που επικαλείται τρεις μαρτυρίες από το καμπ.

Πηγές από το καμπ αναφέρουν ότι άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό έτρωγαν στην ίδια τραπεζαρία με ανθρώπους που ήταν αρνητικοί, μέχρι τις αρχές της εβδομάδας. Επίσης, στην τραπεζαρία οι άνθρωποι σχημάτιζαν πυκνές ουρές, ενώ ελάχιστοι φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με τον Guardian.

Απαντώντας σε όλα αυτά, εκπρόσωπος του συμβουλίου της Στουτγάρδης, που έχει την ευθύνη του καμπ στο Ελβάνγκεν, ανέφερε ότι από τις 6 Απριλίου δημιουργήθηκε περιοχή απομόνωσης, ότι μοιράστηκαν σε όλους μάσκες και ότι υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση» σε απολυμαντικά.

Έπειτα από τις αναφορές για την κατάσταση στο καμπ του Ελβάνγκεν, το συμβούλιο προσφύγων για το κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης εξέφρασε ανησυχία και κάλεσε όλα τα κρατίδια να μειώσουν τον συνωστισμό στα προσφυγικά κέντρα.

Εξάλλου το Ελβάνγκεν δεν είναι το μοναδικό καμπ στη Γερμανία για το οποίο εκφράζονται φόβοι για έξαρση του κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα πρόσφυγες σε καμπ στο Σάτσχεν-Άνχαλ έκαναν απεργία πείνας, ως διαμαρτυρία για την έλλειψη απολυμαντικών. Στα τέλη Μαρτίου είχε γίνει διαμαρτυρία σε δομή φιλοξενίας στη Βρέμη, όπου πρόσφυγες έλεγαν ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις, λόγω του αριθμού των ατόμων που ζουν εκεί.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM