Χθες έγινε γνωστό πως η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό, προκειμένου να σκοτώσει τον ένοπλο ύποπτο Micah Xavier Johnson που προηγουμένως είχε ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών στο Ντάλας.
Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα, ενώ σκότωσε ένα τέταρτο που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ.
«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης. Όμως σήμερα η συζήτηση για τη χρήση ρομπότ σε μια τέτοια αστυνομική επιχείρηση έχει αρχίσει να γίνεται έντονη και για κάποιους εγείρει σημαντικά ζητήματα ηθικής.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε χρήση ρομπότ για να εξουδετερωθεί κάποιος ύποπτος από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ καθώς τέτοια είδους ρομπότ είχαν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί έτσι μόνο σε κάποιες πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το ποιο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε, αλλά τα ξένα μέσα μεταδίδουν πως ήταν ένα Northrop Grumman Remotec Andros F6A ή F6B, ένα κοινό στρατιωτικό όχημα. Κάποια μέσα κάνουν λόγο για ένα πιο προηγμένο μοντέλο με την ονομασία
«Ναι, είναι η πρώτη χρήση ρομπότ με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Πίτερ Σίνγκερ, επικεφαλής του New America Foundation, ο οποίος σημειώνει πως ανάλογα ρομπότ χρησιμοποιούνται συχνά από τις αστυνομικές αρχές, αλλά μόνο για την εξουδετέρωση ύποπτων αντικειμένων με ελεγχόμενες εκρήξεις.
Yes, this is 1st use of robot in this way in policing. Marcbot has been ad hoc used this way by troops in Iraq. https://t.co/FfrsgLS2x1
— Peter W. Singer (@peterwsinger) 8 Ιουλίου 2016
Οι προγραμματιστές ρομπότ υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο να γίνει πιο διευρυμένη χρήση ρομπότ στις αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως πρέπει άμεσα να τεθούν τα όρια, τόσο για την αστυνόμευση όσο και για τον στρατό. Μια έκθεση του 2014 από την οργάνωση Human Rights Watch και τη Human Rights Clinic της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των πλήρως αυτόνομων όπλων σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου. «Δεν θα μπορούσαν να είναι προγραμματισμένα εκ των προτέρων να χειριστούν όλα τα σενάρια επιβολής του νόμου», αναφέρει η έκθεση. «Και στερούνται ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η κρίση και η ενσυναίσθηση, που επιτρέπουν στην αστυνομία να αποφεύγει αυθαίρετες εκτελέσεις σε απρόβλεπτες καταστάσεις.» συμπληρώνει η έκθεση.
σχόλια