Η Ινδία παρουσίασε το 2012 τη χειρότερη ανάπτυξη εδώ και 10 χρόνια, δημιουργώντας ανησυχία για το απότομο φρενάρισμα του ινδικού «ελέφαντα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα Παρασκευή, για την περίοδο 2012-2013 προβλέπεται ανάπτυξη μόνο 5%, το χειρότερο ποσοστό της δεκαετίας για μια χώρα η οικονομία της οποίας πήγαινε με μεγάλες ταχύτητες τα τελευταία χρόνια.
Το 2011-2012, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,2%, ποσοστό που έδειξε τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης σε μια οικονομία, στην οποία το σύνηθες ποσοστό ανάπτυξης ήταν κοντά στο 9%. Οι ειδικοί θεωρούν ότι μόνο με ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% η αχανής χώρα θα μπορέσει να μειώσει τη φτώχεια των πλέον ευάλωτων πληθυσμών.
Η Ινδία φαίνεται να πληρώνει τη μειωμένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω κρίσης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πληρώνει επίσης την τιμή ενός αρτηριοσκληρωτικού συστήματος πολιτικής και το δίκτυο ανεπαρκών υποδομών. Ο υψηλός πληθωρισμός (οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 4,89% τον Απρίλιο), τιμωρεί, με τη σειρά του, την κατανάλωση στο εσωτερικό. Όλα αυτά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει μια μικρή αγορά για τους ξένους επενδυτές, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2012, δεν πραγματοποιήθηκαν. Αποθαρρύνονται από ένα άκαμπτο νόμο και λαϊκές εξεγέρσεις στην επικράτεια της Ινδίας, την ώρα που οι νόμοι απελευθέρωσης του τομέα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κατοχύρωσης της γης, επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη Le Monde, πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι το δυναμικό ανάπτυξης της χώρας παρεμποδίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος που μπλοκάρουν τις γραμμές παραγωγής. Ο τομέας του άνθρακα εξακολουθεί να ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Το περασμένο καλοκαίρι μια διακοπή βύθισε στο σκοτάδι το μισό πληθυσμό, δηλαδή περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ 400 εκατομμύρια δεν έχουν καν πρόσβαση στο ηλεκτρικό.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο οργανισμός αξιολόγησης Standard & Poors προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι αν υπάρξει επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ινδίας αυτό το έτος, θα είναι εν μέρει λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή μια ενεργειακή πολιτική μεγάλης κλίμακας για να καλύψει τις ανάγκες ενός πληθυσμού που αυξάνεται, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, η οποία βοηθά στην ανοδική ανάπτυξη. Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται κατά περίπου 10% ετησίως στην Ινδία, που σημειώνει πλέον τη χαμηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των BRICS ( Βραζιλία , Ρωσία , Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική ).
Πηγή: Le Monde
σχόλια