Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να εδραιώσει δεσμούς με τη νέα ηγεσία της Συρίας, προσπαθώντας παράλληλα να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στη χώρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Αναλένα Μπέρμποκ και Ζαν-Νοέλ Μπαρό, πραγματοποίησαν ιστορική επίσκεψη στη Δαμασκό την Παρασκευή, συναντώντας τον de facto ηγέτη της Συρίας, Αχμέντ Αλ-Σαράα. Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου δυτική αποστολή στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS) τον περασμένο μήνα.
Η Μπέρμποκ, πριν από την αναχώρησή της από το Βερολίνο, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι να στηρίξει μια «περιεκτική και ειρηνική μετάβαση εξουσίας» στη Συρία, ενώ τόνισε την ανάγκη για ισότητα και προστασία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνότητας. Από την πλευρά του, ο Μπαρό υπογράμμισε τη δέσμευση Γαλλίας και Γερμανίας να σταθούν στο πλευρό του συριακού λαού και να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα.
Ωστόσο, η επίσκεψη σημαδεύτηκε από ένα διπλωματικό ατόπημα, καθώς ο Αχμέντ Αλ-Σαράα αρνήθηκε να χαιρετήσει δια χειραψίας την Μπέρμποκ, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από τη γερμανική πλευρά.
Προκλήσεις για τη νέα ηγεσία της Συρίας
Η HTS, που παλαιότερα συνδέθηκε με την Αλ Κάιντα, δεν ελέγχει ακόμα ολόκληρη τη Συρία, και η σταθερότητα στη χώρα φαντάζει μακρινή. Αν και η ομάδα δηλώνει ότι προτίθεται να διοικήσει με μετριοπάθεια, οι δυτικές χώρες παραμένουν επιφυλακτικές, ιδιαίτερα καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την HTS τρομοκρατική οργάνωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αφαίρεσαν την επικήρυξη των 10 εκατ. δολαρίων για τον Αλ-Σαράα, διατηρούν τον χαρακτηρισμό.
Η Μπέρμποκ τόνισε ότι η στήριξη του συριακού λαού είναι κρίσιμη, παρά τις ανησυχίες για τη φερεγγυότητα της νέας ηγεσίας. Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Συρία, γεγονός που θα αποτελούσε πλήγμα για τη ρωσική παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Η γεωπολιτική σημασία της Συρίας
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να αναπροσανατολίσει τη Συρία μακριά από τη ρωσική επιρροή. Η Ρωσία διατηρεί στρατηγικές βάσεις στη χώρα, ενώ αναφορές υποδεικνύουν ότι εξετάζει τη συνέχιση της παρουσίας της μέσω διαπραγματεύσεων με την HTS. Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη θέση της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, χώρες όπως η Ουκρανία επιχειρούν να εδραιώσουν σχέσεις με τη νέα συριακή ηγεσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, προσπαθώντας να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και τροφίμων.
Το μέλλον της Συρίας
Παρά τις υποσχέσεις για μια μετριοπαθή διακυβέρνηση, οι προκλήσεις για τη νέα ηγεσία της Συρίας παραμένουν τεράστιες. Η ΕΕ, αν και δεσμεύεται να στηρίξει την ανοικοδόμηση της χώρας, θέτει ως προϋπόθεση τη συμπερίληψη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στη νέα πολιτική πραγματικότητα.
Το μέλλον της Συρίας εξαρτάται από το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις της και να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερότητα και ειρήνη.