Γιατί τα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό δεν είναι αυτά που φαίνονται

Γιατί τα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό δεν είναι αυτά που φαίνονται Facebook Twitter
1

Η Ιταλία και η Νότια Κορέα, δύο χώρες εκτός Κίνας που έχουν χτυπηθεί σκληρά από τον νέο κορωνοϊό, έχουν αναφέρει δραματικά υψηλότερα ποσοστά θανάτων ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Γιατί αυτά δεν είναι συγκρίσιμα;

«Το να υπολογίζεις τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας έχει πολλές παγίδες. Κι αυτό επειδή τα νούμερα των θανάτων και των ασθενών αλλάζουν συνεχώς. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα ανιχνευθεί κάθε περίπτωση ασθενούς – κάποιες είναι τόσο ήπιες που δεν θα τις προσέξει κανείς. Και εν μέρει επειδή μπορεί να υπάρξει σημαντικό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος μολύνεται μέχρι τη στιγμή που όταν και αν πεθάνει.

»Αυτό που μπορείς να πεις με ασφάλεια είναι ότι εάν διαιρέσεις τον αριθμό των θανάτων που έχουν αναφερθεί με τον αριθμό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων, σίγουρα θα έχεις μία λάθος απάντηση», λέει ο Τζον Έντμουντς, ένας καθηγητής στο κέντρο μαθηματικών προτύπων των μεταδοτικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Για αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -που είπαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 3,4% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που επιβεβαιωμένα έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό έχουν πεθάνει- ήταν προσεκτικοί και δεν ανέφεραν αυτό το ποσοστό ως ποσοστό θνητότητας ή ποσοστό θανάτου.

«Σε μια επιδημία που δεν έχει ακόμη εξελιχθεί, μπορεί αν είναι παραπλανητικό να κοιτάζεις τους αφελείς υπολογισμούς των θανάτων μέχρι τώρα» λέει ο Κρίστλ Ντόνελι, ένας ειδικός ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου. «Αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση από την στιγμή που γίνεται η διάγνωση ότι κάποιος ασθενεί από την αρρώστια μέχρι να εξελιχθεί και να πεθάνει».

Με τον κορωνοϊό η λοίμωξη που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, ο χρόνος ανάμεσα στην έναρξη της αρρώστιας και του θανάτου είναι αρκετά σημαντικός, παίρνει δύο ή τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο. Έτσι για να υπολογίσουμε σύνολο πρέπει να συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων σε μία δεδομένη στιγμή με τα πραγματικά νούμερα των περιπτώσεων πριν από μερικές εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Βεβαίως, αλλά το 3.4% είναι το ποσοστό θανάτων σε σχέση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα μετά από lockdown. Στην Ιταλία που άργησαν να πάρουν μέτρα, αν και τελικά και εκεί πήραν, το ίδιο ποσοστό είναι διπλάσιο.