Ανήσυχος για την αμερικανική Δημοκρατία εμφανίζεται ο Ισραηλινός καθηγητής και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο οποίος κρίνει πως οι επόμενες εκλογές μπορεί να είναι τελευταίες «δημοκρατικές εκλογές» για τη χώρα.
«Δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες, αλλά θα μπορούσε να γίνει» είπε κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης, ενόψει των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αρχισυντάκτρια των Financial Times στις ΗΠΑ, Τζίλιαν Τετ, η οποία ήταν καλεσμένη στην ίδια εκπομπή, γράφει πως η δήλωσή του αυτή την κατέπληξε, καθώς δεν βγαίνει κάποιος καθημερινά στην τηλεόραση να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του εκλογικού συστήματος της χώρας.
Όπως αναλύει σε άρθρο της, ο Χαράρι δεν επιλέγει την εμπρηστική ρητορική, αλλά είναι ένας πολυμαθής και στοχαστικός ιστορικός, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει για το τέλος της Δημοκρατίας με τον πλέον φυσιολογικό τρόπο.
Ο βασικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως συνεχίζει, είναι η στάση που έχει τηρήσει ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, άρα και το ίδιο το εκλογικό σύστημα. Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ που καταφεύγει σε αυτή τη ρητορική, σχολιάζει, κάνοντας λόγο για ακραία στάση Ρεπουμπλικάνων αλλά και τοπικών κυβερνητών, οι οποίοι επιλέγουν να αλλάξουν τη νομοθεσία για να αποκτήσουν περισσότερη επιρροή.
Μέλη από τον κύκλο του Τραμπ αναφέρουν πως σε περίπτωση που επιστρέψει στο αξίωμα, όχι μόνο θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν τους υπαλλήλους που διεξάγουν την έρευνα για την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά σχεδιάζουν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν μια ελάχιστα γνωστή νομική ρήτρα, για να εκδιώξουν τους αντιπάλους τους από τη δημόσια διοίκηση. Τα πρόσωπα αυτά είχαν καταφέρει να βάλουν μπλόκο σε μερικές από τις χειρότερες υπερβολές της προηγούμενης κυβέρνησης, σχολιάζει η ίδια.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 72% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι η Δημοκρατία απειλείται, ενώ το ίδιο ποσοστό υπάρχει και μεταξύ των Δημοκρατικών. Ωστόσο, οι πρώτοι δεν θεωρούν τον Τραμπ υπεύθυνο. Είτε συμφωνούν με αυτόν για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, είτε λένε ότι ο «ριζοσπαστικός εξτρεμισμός» μεταξύ των Δημοκρατικών υπονομεύει τις αμερικανικές αξίες. Αποτέλεσμα να μεταφέρεται λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους για τις διαφορετικές απόψεις.
Με πληροφορίες από Financial Times