Γκεμπρεγεσούς (ΠΟΥ): «Θέλω να στείλω χρήματα στην οικογένειά μου στην Αιθιοπία αλλά δεν μπορώ»

Γκεμπρεγεσούς (ΠΟΥ): «Θέλω να στείλω χρήματα στην οικογένειά μου στην Αιθιοπία αλλά δεν μπορώ» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, αποκάλυψε ότι δεν είναι σε θέση να στείλει χρήματα στους «πεινασμένους» συγγενείς του στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας.

«Έχω πολλούς συγγενείς εκεί. Θέλω να τους στείλω χρήματα. Δεν μπορώ όμως», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν ξέρω καν ποιος είναι νεκρός και ποιος ζωντανός», συνέχισε.

Από την έναρξη του πολέμου το 2020, η περιοχή έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τηλεφωνικές επικοινωνίες ενώ δεν είναι διαθέσιμες ούτε διαδικτυακές ή τραπεζικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει κατηγορηθεί ότι επέβαλε αποκλεισμό της βοήθειας στην περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν πεθάνει και εκατομμύρια χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού λέει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 5,5 εκατομμυρίων στην περιοχή του Τιγκράι έχει «σοβαρή» ανάγκη τροφής.

Οι μάχες ξανάρχισαν αυτή την εβδομάδα μετά από μήνες ηρεμίας, αφού συμφωνήθηκε εκεχειρία τον Μάρτιο μεταξύ των δυνάμεων του Τιγκράι και της κυβέρνησης της Αιθιοπίας για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γ.γ του ΠΟΥ, πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, μιλάει για τον πόλεμο. Την Τετάρτη είπε ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτήν στην Ουκρανία.

«Μπορώ να σας πω ότι η ανθρωπιστική κρίση στο Τιγκράι είναι μεγαλύτερη από την Ουκρανία, χωρίς καμία υπερβολή. Και το είπα πριν από πολλούς μήνες, ίσως ο λόγος να είναι το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων στο Τιγκράι» σημείωσε.

Το 2020 αρνήθηκε τις κατηγορίες ενός Αιθίοπα στρατηγού ότι είχε βοηθήσει στην προμήθεια όπλων για τους αντάρτες. «Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι παίρνω θέση σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε τότε στο Twitter.

Ο οικονομολόγος και ερευνητής Abroad-Kibrom Abay επίσης είπε ότι η αποστολή χρημάτων στο Τιγκράι ήταν εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.

«Το γεγονός ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τους πεινασμένους γονείς μου, οι οποίοι βασίζονταν σε δικά μου εμβάσματα, είναι εξαιρετικά οδυνηρό», είπε.

Οι μάχες φέρεται να συνεχίζονται σήμερα, με τις δυνάμεις των Τιγκράι να λένε ότι η κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της περιοχής, Mekelle.

Η τηλεόραση που συνδέεται με τις δυνάμεις της περιοχής του Τιγκράι έδειξε εικόνες ενός κατεστραμμένου κτιρίου και είπε ότι σκοτώθηκαν άμαχοι στις επιδρομές, αλλά δεν υπήρξε κανένα σχόλιο της κυβέρνησης και οι αναφορές δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο μέσο.

Ο πόλεμος στο Τιγκράι ξέσπασε στη βορειότερη περιοχή της Αιθιοπίας τον Νοέμβριο του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε νότια στις περιοχές Amhara και Afar.

Χιλιάδες σκοτώθηκαν, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και περίπου 700.000 άνθρωποι έμειναν να ζουν σε «συνθήκες λιμού», δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM