Ξεκίνησε στη Γουατεμάλα η δίκη πέντε πρώην παραστρατιωτικών, που κατηγορούνται ότι βίασαν 36 αυτόχθονες γυναίκες της φυλής των Μάγιας τη δεκαετία του 1980.
Η κακοποίηση φέρεται να συνέβαινε μέσα σε διάστημα πέντε ετών, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών.
Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ζωές των θυμάτων καταστράφηκαν και ότι μία από αυτές ήταν μόλις 12 ετών όταν ξεκίνησε η κακοποίηση.
Οι πέντε άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες.
Και οι πέντε είναι πρώην μέλη των Περιπόλων Πολιτικής Αυτοάμυνας της Γουατεμάλας (PAC), όργανα της τοπικής πολιτοφυλακής που κατηγορούνται για πολλαπλές φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1960-1996.
Συμμετείχαν στις ακροάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή, όπου θα παραμείνουν μέχρι να εκδοθεί η ετυμηγορία.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί υπήρξαν συχνά στόχος της στρατιωτικής κυβέρνησης, η οποία τους κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες.
Οι βιασμοί φέρεται να συνέβησαν γύρω από το Rabinal, μια μικρή πόλη στο διαμέρισμα Baja Verapaz στα βόρεια της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.
Η περιοχή στοχοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου ενώ εκεί βρέθηκε και ένας ομαδικός τάφος με περισσότερα από 3.000 πτώματα.
Οι ταυτότητες των περισσότερων από τις γυναίκες δεν έχουν αποκαλυφθεί για τη δική τους ασφάλεια, σύμφωνα με τη δικηγόρο τους Lucia Xiloj.
Μόνο πέντε από τα 36 θύματα επέλεξαν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στην ακροαματική διαδικασία την πρώτη ημέρα.
Η δικηγόρος τους είπε ότι πολλές γυναίκες των Μάγιας «βιάστηκαν μετά την (αναγκαστική) εξαφάνιση των συζύγων τους» από παραστρατιωτικούς και στρατιώτες.
Ως χειρονομία αλληλεγγύης προς τις γυναίκες τοποθετήθηκαν κουβέρτες και λουλούδια έξω από το δικαστήριο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια δίκη που γίνεται στη Γουατεμάλα.
Το 2016, δύο πρώην στρατιωτικοί καταδικάστηκαν συνολικά σε 360 χρόνια φυλάκιση για φόνο, βιασμό και σεξουαλική υποδούλωση ιθαγενών γυναικών.
Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν είτε εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της 36χρονης σύγκρουσης στη Γουατεμάλα.
Με πληροφορίες του BBC/Reuters