Η ΕΕ ίσως είναι ένα βήμα πριν να καταργήσει το «διχαστικό» σχέδιο που αναγκάζει όλα τα κράτη μέλη της να δέχονται έναν αριθμό προσφύγων κυρίως μέσω της μετεγκατάστασης, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι διχαστικές για τα κράτη αλλά και αναποτελεσματικές.
Ο Τουσκ αναμένεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να ορίσει μια προθεσμία έξι μηνών για τους ηγέτες της ΕΕ ώστε να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά και το θέμα των ποσοστώσεων.
«Αν δεν υπάρξει λύση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει αλλαγές για μια νέα μελλοντική πορεία της ΕΕ στο προσφυγικό, αναφέρει η Guardian.
Ο Τουσκ σε επιστολή του έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Πιθανή είναι ωστόσο η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου.
Ωστόσο, διαφωνούν κυρίως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, που έχουν αντιταχθεί δυναμικά στην ιδέα του «μοιράσματος» προσφύγων στην ΕΕ, με βάση το σχέδιο που εκπόνησαν οι Βρυξέλλες.
Όμως, ο Τουσκ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Κομισιόν.
Ένα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην Guardian, ότι κάποιες χώρες αιφνιδιάστηκαν από την επιστολή του Τουσκ, γιατί δεν συνάδει με τα όσα έχουν συζητήσει οι υπουργοί Εσωτερικών για αυτό το ζήτημα.
Όμως, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι αμφισβητήσεις του Τουσκ ήταν εμφανείς τον τελευταίο καιρό και σημειώνει ότι τον Οκτώβριο ο Πολωνός επικεφαλής είχε δηλώσει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είχαν φέρει τις χώρες-μέλη σε σύγκρουση.
Αυτός είναι ο λόγος που θα καλέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν δράση, αντί να αφήνουν τις Βρυξέλλες να κινούν τα ηνία στη διαχείριση της προσφυγικής πολιτικής.
«Μόνο οι χώρες- μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση αποτελεσματικά. Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσφέρει την πλήρη στήριξή της με όλους τους πιθανούς τρόπους για να βοηθήσει τις χώρες να διαχειριστούν την κρίση. Αλλά η ΕΕ δεν έχει ούτε την ισχύ ούτε τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τις χώρες-μέλη», σημειώνει στην επιστολή του.
Επίσης, θα καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν τις δαπάνες σε σχέδια που έχουν ως στόχο να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός Ευρώπης, όπως τα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους στην Τουρκία και το 1,9 δισ. στο ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, στόχος είναι έως το 2020 να έχουν κατανεμηθεί 20.000 πρόσφυγες, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, σε όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016.
Το σχέδιο προβλέπει κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να αποσυμφορηθούν χώρες όπως η Ιταλία, και η Ελλάδα και το κριτήριο της ποσόστωσης είναι το μέγεθος της οικονομίας και ο πληθυσμός της χώρας υποδοχής.