Στην αυτοκτονία οδηγήθηκαν 23 επιχειρηματίες στην Ιταλία, από την αρχή του έτους, όπως καταγγέλλει η Ένωση μικρών επιχειρηματιών και βιοτεχνών Cgia, με έδρα στην πόλη Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα από τη Βενετία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας οι αυτοκτονίες είναι εννέα. "Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αφορούν τους άνεργους, τους εποχικούς εργαζόμενους και γενικότερα όσους βρέθηκαν σε εκ περιτροπής ταμείο ανεργίας ή υπέστησαν δραστική μείωση των αποδοχών τους", τονίζει η Cgia.
Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, την περιοχή που ήταν η κινητήρια δύναμη του οικονομικού θαύματος της Ιταλίας στη δεκαετία του ’90, έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία από την αρχή της κρίσης το 2008, περισσότεροι από 50 τεχνίτες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών ο Giovanni Schiavon που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, στο γραφείο του στις 12 Δεκεμβρίου αλλά και ο Αντόνιο Tamiozzo, που κρεμάστηκε στη νύχτα της 1ης Ιανουαρίου σε μία από τις αποθήκες της εταιρίας του, όπου απασχολούσε περισσότερα από τριάντα άτομα. Ο Schiavon είχε χρέη, όμως και το κράτος του χρωστούσε 250.000 ευρώ.
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ferdinando Camon λέει ότι όταν η εταιρία περνάει κρίση, το αφεντικό υποφέρει τρομερά επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους υπαλλήλους του. «Αυτό είναι κυρίως πίσω από πολλές από αυτές τις αυτοκτονίες: Ο πολιτισμός της εργασίας στα βορειοανατολικά της Ιταλίας ορίζει ότι η απόλυση προσωπικού, το κλείσιμο της εταιρίας και η κήρυξη πτώχευσης είναι ντροπή, είναι παραβίαση κοινωνικών ευθυνών».
"Και δεν είναι απίθανο, τονίζει ο ίδιος, οι αυτοκτονίες αυτές να είναι μια συνειδητή επιθυμία του αυτόχειρα να κηρύξει τον πραγματικό οφειλέτη, το κράτος, ως ένα δολοφόνο, που ευθύνεται για το θάνατο".
Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που η ένωση των μικρών επιχειρηματιών αποφάσισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Vigonza, να δημιουργήσει μια ένωση των οικογενειών των θυμάτων της κρίσης.
σχόλια