Η παγκόσμια βιομηχανία φοινικέλαιου (με τζίρο 44 δισ. δολάρια το χρόνο), του πιο δημοφιλούς φυτικού λαδιού στον κόσμο, η οποία βρίσκεται υπό πίεση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υγειονομικής Υπηρεσίας Τροφίμων να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο συστατικό στη λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, έχει βρει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στον τομέα των τροφίμων: Τους παραγωγούς της Nutella.
Πιο συγκεκριμένα, η Ferrero, ο ιταλικός γίγαντας τροφίμων τάχθηκε υπέρ της χρήσης φοινικέλαιου, την ώρα που άλλες εταιρίες στην Iταλία έχουν αποφασίσει να το μποϊκοτάρουν. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πελάτες πως το βασικό της προϊόν, το οποίο της αποφέρει το 1/5 των κερδών, είναι απολύτως ασφαλές.
To εθιστικό γλύκισμα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά, βασίζεται στο φοινικέλαιο για την πλούσια και λεία υφή του, καθώς για την αυξημένη διάρκεια ζωής. Όπως υποστηρίζει η εταιρία, αν χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία παραγωγής άλλα υποκατάστατα όπως πχ.χ το ηλιέλαιο, θα αλλάξουν τελείως η σύσταση και τα χαρακτηριστικά της Nutella.
«Φτιάχνοντας Nutella χωρίς φοινικέλαιο θα δημιουργούσαμε ένα κατώτερο υποπροϊόν, κάνοντας ένα βήμα προς τα πίσω», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Vincenzo Tapella.
Επιπλέον, όπως προσθέτει το πρακτορείο, τυχόν αλλαγή πολιτικής στη χρήση φοινικέλαιου θα δημιουργούσε και οικονομικές επιπλοκές αφού είναι το φθηνότερο φυτικό έλαιο της αγοράς, με τον τόνο να κοστίζει περίπου 800 δολάρια, εν συγκρίσει δηλαδή με πιθανά υποκατάστατα όπως το ηλιέλαιο ($845) ή το λάδι ελαιοκράμβης ($920).
Η Ferrero χρησιμοποιεί περίπου 185.000 τόνους φοινικέλαιου το χρόνο, οπότε με βάση τις τρέχουσες τιμές το κόστος αγοράς ελαίου μπορεί να αυξηθεί από 8-22 εκατ. δολάρια.
Τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων (EFSA) υποστήριξε ότι το φοινικέλαιο παράγει μία πιθανώς καρκινογόνα ουσία όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών κελσίου. Εντούτοις, δεν συνέστησε στους καταναλωτές να το αποφεύγουν και δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου.
Επίσης, η EFSA δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει κανονισμούς, αν και το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων, Υγείας και Γεωργίας, έχουν επίσης χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη ουσία ως ύποπτη, αν και δεν έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την κατανάλωσή της.
Εκτός από τους όποιους διατροφικούς κινδύνους κρύβει η επεξεργασία φοινικέλαιου, αξίζει να σημειωθεί πως για την παραγωγή του, καίγονται ή αποψιλώνονται χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους για να δώσουν χώρο σε φυτείες φοινικών.
Η Ferrero η οποία προμηθεύεται σχεδόν το 80% του φοινικελαίου από τη Μαλαισία και το υπόλοιπο των προμηθειών από τις Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία και τη Βραζιλία έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο φιλοζωικών οργανώσεων που ισχυρίζονται πως οι καλλιέργειες αυτές έχουν σχεδόν εξαφανίσει τον πληθυσμό ουρακοτάγκων στην Ινδονησία.
H επίσημη απάντηση της Ferrero:
Η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα για τη Ferrero, η οποία επιβεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα Ferrero είναι ασφαλή.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει αναλύσει την ύπαρξη βλαβερών προσμείξεων σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και ελαίων, δηλώνει ότι η παρουσία τέτοιων προσμείξεων εξαρτάται από τα είδη των ελαίων και των λιπαρών που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και από το είδος της επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ferrero επιλέγει προσεκτικά πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής οι οποίες περιορίζουν την παρουσία προσμείξεων σε ελάχιστα επίπεδα, συμμορφούμενη πλήρως με τις σχετικές παραμέτρους που έχει ορίσει η EFSA.
Επιπλέον η εταιρεία, μέσω των ομάδων Ποιοτικού Ελέγχου, παρακολουθεί όλους αυτούς τους παράγοντες διαρκώς και εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων Ferrero στους καταναλωτές.
Mε πληροφορίες από Reuters