Το περασμένο Σάββατο, χάκερς χτύπησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Σαν Φρανσίσκο (τρένα, τραμ και λεωφορεία), επιτρέποντας σε χιλιάδες επιβάτες να μετακινηθούν δωρεάν.
Οι οθόνες των τερματικών σε ολόκληρο το δίκτυο της πόλης εμφάνισαν το ίδιο μήνυμα που ενημέρωνε για την επίθεση και στο οποίο αναφερόταν η διεύθυνση [email protected] ως τρόπος επικοινωνίας.
Μάλιστα, οι χάκερς ζητούσαν λύτρα 100 bitcoin (πόσο που αντιστοιχεί περίπου σε €66.000), προκειμένου να επιτρέψουν ξανά την ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Every damn #MUNI #ClipperCard machine isn't working at #MontgomeryStreet. Then again, no one pays the fare anyway. #Irritated pic.twitter.com/jvlG6xqzWU
— Ted Timboy (@TJTimboy) November 27, 2016
Σύμφωνα με το BBC, η «Yandex», είναι μία ρωσική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες επικοινωνίας και εργαλεία διαχείρισης των social media.
Οι υπεύθυνοι του «Muni», όπως αποκαλείται το δίκτυο του Σαν Φρανσίσκο (σ.σ. Municipal Transportation Agency), απενεργοποίησαν προληπτικά τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.
All @sfmta_muni #Muni train machines are down. Investing the problem. All rides are free for now! pic.twitter.com/G2hfCZoT2T
— Lisa Amin Gulezian (@LisaAminABC7) November 27, 2016
Εκπρόσωποι των ΜΜΜ και αξιωματούχοι των αρχών της πόλης δήλωσαν ότι η κυβερνοεπίθεση δεν είχε αντίκτυπο στους συρμούς και τα μέσα μεταφοράς, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το περιστατικό.
«Δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στις αστικές συγκοινωνίες, στα συστήματα ασφαλείας ή στα προσωπικά δεδομένα των πελατών» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του «Muni» στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα «Hoodline» ανέφερε στο BBC πως οι χάκερς έδωσαν στους υπευθύνους της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ΜΜΕ μία λίστα με τα «μολυσμένα» μηχανήματα, τα οποία έφταναν συνολικά τα 2.000. Ανάμεσα τους βρίσκονται τα προσωπικά τερματικά των υπαλλήλων, καθώς επίσης και υπολογιστές που περιέχουν πληροφορίες για τη μισθοδοσία και τα προσωπικά τους δεδομε΄να.
Όπως υποστήριξε το «Hoodline», οι χάκερς είχαν δώσει διορία στην εταιρεία μέχρι την Κυριακή.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η εταιρεία υπαναχώρησε στις απαιτήσεις των χάκερς ή αν βρήκε τρόπο να περιορίσει την κυβερνοεπίθεση.
Πάντως, την ίδια μέρα τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων επανήλθαν κανονικά σε λειτουργία.
@Jerold_Chinn The fare gates and ticket vending machines in Metro stations are in normal operation.
— SFMTA (@sfmta_muni) November 27, 2016
Με στοιχεία από BBC και Mashable
σχόλια