«Χιλιάδες επενδυτές έλαβαν στη Κύπρο υπηκοότητα, ανάμεσά τους, προφανώς, και εγκληματίες. Τώρα όμως η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα», γράφει σε ανταπόκριση η Handelsblatt με τίτλο «H Kύπρος αφαιρεί χρυσά διαβατήρια».
«Ευρωπαίοι πολιτικοί επικρίνουν εδώ και καιρό το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές, επειδή οι ελλιπείς έλεγχοι των χρημάτων, αλλά και της προϊστορίας των επίδοξων επενδυτών διευκολύνουν την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το πόσο αμφιλεγόμενη είναι η στρατηγική αυτή, την οποία εφαρμόζουν και άλλες 18 χώρες-μέλη της ΕΕ, αποκαλύπτεται τώρα στην Κύπρο, όπου η εισαγγελία δρομολογεί την αφαίρεση 26 διαβατηρίων. Ίσως όμως εδώ έχουμε να κάνουμε μόνο με την κορυφή του παγόβουνου. Σύμβουλος επιχειρήσεων, γνώστης του προγράμματος "χρυσά διαβατήρια", δηλώνει ότι αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει πολλές ατασθαλίες», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι όλοι οι αιτούντες πέρασαν εξονυχιστικό έλεγχο. Τόσο οι αφαιρέσεις της υπηκοότητας, όσο και η στατιστική δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Μόλις 2% των αιτήσεων απορρίπτονταν στο παρελθόν. Το όλο ζήτημα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, μιας και το πρώην δικηγορικό γραφείο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη συμβούλευε ξένους επενδυτές στη διαδικασία απόκτησης της υπηκοότητας. Ο ίδιος ο πρόεδρος διαμηνύει ωστόσο ότι από την εκλογή του έχει "παγώσει" κάθε σχέση του με το πρώην δικηγορικό του γραφείο», αναφέρει.
«Παρά τα λάθη που παραδέχθηκε, η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές με αυστηρότερα, ωστόσο, κριτήρια. Μετά τη χορήγηση 1.013 υπηκοοτήτων πέρυσι, ισχύει πλέον πλαφόν στα 700 διαβατήρια», καταλήγει.
Με πληροφορίες από
σχόλια