Χάρβαρντ και ΜΙΤ μηνύουν τη διοίκηση Τραμπ - Για να προστατεύουν τους ξένους φοιτητές τους

Χάρβαρντ και ΜΙΤ μηνύουν τη διοίκηση Τραμπ - Για να προστατεύουν τους ξένους φοιτητές τους Facebook Twitter
Getty Images
0

Τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ υπέβαλαν αγωγή στη διοίκηση Τραμπ με αφορμή το διάταγμα που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση online μαθημάτων σε ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση της βίζας τους και επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.

H αγωγή κατατέθηκε μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) πως οι ξένοι φοιτητές που έχουν γραφτεί σε προγράμματα αποκλειστικά διαδικτυακής παρακολούθησης για αυτό το φθινόπωρο, υποχρεούνται να αποχωρήσουν απο τη χώρα - καθώς ανακαλείται η προγενέστερη οδηγία περί εξαιρέσεων στους φοιτητές που είναι και κάτοχοι βίζας.

Για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση Τραμπ τους ζητάει να μεταγραφούν σε πανεπιστήμια που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, «όμως λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους οι περισσότεροι φοιτητές δεν μπορούν να το κάνουν».

Τα πανεπιστήμια ζήτησαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης προσωρινα ασφαλιστικά μέτρα και μόνιμη απόφαση κατά της νέας πολιτικής της διοίκησης.

«Θα υπερασπιστούμε την υπόθεση με αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτρέψουμε στους ξένους φοιτητές μας –και στους ξένους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων της χώρας– να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση», διαβεβαίωσε ο πρύτανης του Χάρβαρντ Λόρενς Μπάκαου, ανακοινώνοντας την προσφυγή ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστώνης.

Σύμφωνα με την αγωγή, η απόφαση της ICE φαίνεται να σχεδιάστηκε για να «εξαναγκάσει τα πανεπιστήμια να ανοίξουν για δια ζώσης μαθήματα», παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό.

«Η συνέπεια -κι ίσως και ο στόχος- είναι να προκαλέσει το μεγαλύτερο δυνατόν χάος για τα πανεπιστήμια και τους ξένους φοιτητές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομικό έγγραφο της αγωγής -που επικαλείται πλήθος παραβιάσεων στον ομοσπονδιακό νόμο, γνωστό ως Νόμος περί Διοικητικής Διαδικασίας (Administrative Procedure Act - APA).

Η αγωγή κάνει πολλές αναφορές στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μπλοκάρει τα σχέδια της διοίκησης Τραμπ που θα έβαζαν τέλος στο νόμο - ασπίδα των νέων μεταναστών, των λεγόμενων Dreamers. Εντός Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «αυθαίρετη» την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να αναστείλει το πρόγραμμα που υιοθέτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο προστάτευε από την απέλαση τους μετανάστες κάτω των 30 ετών, που είχαν έρθει παρανόμως στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο οποίο εντάσσεται η ICE, εξήγησε πως «όλοι οι φοιτητές που προβλέπεται να φοιτήσουν σε αμερικανικά ιδρύματα το φθινόπωρο, θα είναι σε θέση να το κάνουν, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να σπουδάσουν από το εξωτερικό, αν δεν απαιτείται η παρουσία τους σε δια ζώσης μαθήματα στις ΗΠΑ».

«H πρωτοβουλία της ΙCE αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές χωρίς επιλογή εντός των ΗΠΑ. Για πολλούς φοιτητές, η επιστροφή στις πατρίδες τους για να συμμετάσχουν στα online μαθήματα είναι ανέφικτη, ανεφάρμοστη, απαγορευτικά ακριβή και/ή επικίνδυνη» αναφέρουν στην αγωγή τα δύο κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το Harvard μετρά σχεδόν 5.000 ξένους φοιτητές επί συνόλου περίπου 23.000 φοιτητών. Στο MIT, η πανεπιστημιούπολη του οποίου βρίσκεται δίπλα σε εκείνη του Χάρβαρντ, το 1/3 του συνόλου των φοιτητών του είναι ξένοι.


Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ξένοι φοιτούν σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια με πολλές σχολές να βασίζονται στα έσοδα από τους ξένους φοιτητές, που συχνά καταβάλλουν πλήρως τα δίδακτρα.

Με πληροφορίες από CNN/The Hill/NBC/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM