Όλο και μεγαλύτερο γίνεται το κίνημα διαμαρτυρίας που θέλει να τερματίσει το νόμο αντρικής κηδεμονίας στις γυναίκες. Πρόκειται για μια νομοθεσία που απαιτεί από τις γυναίκες να έχουν άδεια από έναν άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψουν, να παντρευτούν ή να κάνουν άλλες καθημερινές και θεμελιώδεις δραστηριότητες.
Χιλιάδες Σαουδάραβες έχουν υπογράψει μια online καμπάνια που ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει το αυστηρό σύστημα επιτροπείας της χώρας, το οποίο δεν επιτρέπει σε γυναίκες μια σειρά δραστηριοτήτων χωρίς να έχουν πάρει άδεια από κάποιον άντρα συγγενή.
"Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κανονικοί, ολοκληρωμένοι πολίτες", δήλωσε η ακτιβίστρια Aziza Al-Yousef η οποία μαζί με άλλους ακτιβιστές, έχει αγωνιστεί σθεναρά για πάνω από 10 χρόνια ενάντια στο καθεστώς αυτό. "Αυτό δεν είναι μόνο θέμα των γυναικών, αλλά ασκεί πίεση και στους φυσιολογικούς άντρες" αναφέρει στην εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν αλλά ακόμη και για περιπτώσεις όπως μια πρόσληψη σε εργασία ή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Ο κηδεμόνας είναι συνήθως ο πατέρας της γυναίκας ή αν είναι παντρεμένη ο σύζυγός της. Μια χήρα θα πρέπει να ζητήσει την άδεια από το γιο της, αν δεν έχει άλλους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό συγγενικό της κύκλο.
Τα τελευταία χρόνια, ένα αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας επιδιώκει να τελειώσει με αυτό το σύστημα. Η Yousef και άλλοι εξέχοντες ακτιβιστές ξεκίνησαν την εκστρατεία τους αμφισβητώντας την θρησκευτική προέλευση και εγκυρότητα του συστήματος. Η εκστρατεία ενισχύθηκε αυτό το καλοκαίρι από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) το οποίο δημοσιοποίησε μια έκθεση σχετικά με το σύστημα. Η έκθεση γέννησε το χάσταγκ #IAmMyOwnGuardian το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα.
Τις τελευταίες μέρες υπολογίζεται ότι 2.500 γυναίκες απέστειλαν απευθείας τηλεγραφήματα στο γραφείο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας εκλιπαρώντας τον να τερματίσει το καθεστώς εποπτείας. Συνολικά η αναφορά έχει συγκεντρώσει σχεδόν 15.000 υπογραφές.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε να καταργήσει το σύστημα επιτροπείας δύο φορές - το 2009 και το 2013 - μετά από εξέταση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν έκαναν ευκολότερο για τις γυναίκες να εργάζονται και να ψηφίζουν, αλλά είχαν ακόμη πολλούς περιορισμούς και σταματούσαν πριν την παροχή βασικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον Hamid M Khan, αναπληρωτή διευθυντή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, πολλά μέλη της Σαουδικής βασιλικής οικογένειας είναι ανοιχτά στην ιδέα της μεταρρύθμισης αλλά οι ανώτερους κληρικοί της χώρας, η έγκριση των οποίων θεωρείται απαραίτητη, είναι αντίθετοι.
Με πληροφορίες από Guardian