Ο Δανός γλύπτης Jens Galschiot ενός αγάλματος που τιμά τη μνήμη διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής στην πλατεία Τιεν Αν Μεν της Κίνας, ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, ασυλία από τον νόμο εθνικής ασφάλειας, ώστε να μπορέσει να το πάρει πίσω στη Δανία.
Ο Galschiot δάνεισε επ' αόριστον το χάλκινο γλυπτό ύψους οκτώ μέτρων και βάρους δύο τόνων που ονομάζεται Pillar of Shame σε μια τοπική ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την Υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα.
Το άγαλμα, που απεικονίζει δεκάδες σχισμένα ανθρώπινα σώματα, εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Μετά τη διάλυση της συμμαχίας τον Σεπτέμβριο, με ορισμένα μέλη της να κατηγορούνται για αδικήματα εθνικής ασφάλειας, το πανεπιστήμιο ζήτησε από την ομάδα να αφαιρέσει το άγαλμα από τις εγκαταστάσεις του.
«Μπορώ να καταλάβω από τον Τύπο ότι η εισαγωγή της νέας νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ σημαίνει ότι υπάρχει η νομική βάση για τη σύλληψη ξένων υπηκόων, που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που επικρίνουν την Κίνα», έγραψε ο Galschiot σε ανοιχτή επιστολή την Παρασκευή.
Η αφαίρεση του αγάλματος «θα οδηγήσει σε δραστηριότητες και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως κριτική κατά της Κίνας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λάβω εγγυήσεις ότι οι βοηθοί μου και εγώ δεν θα διωχτούμε» συνέχισε.
Ο Galschiot, ο οποίος εκτιμά το άγαλμα σε περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια, είπε ότι ήταν πρόθυμος να το πάρει πίσω στη Δανία, αλλά είναι απαραίτητη η παρουσία του στο Χονγκ Κονγκ για να πάει καλά η περίπλοκη επιχείρηση μεταφοράς του.
Χρειάζεται επίσης τη συνεργασία του πανεπιστημίου και των αρχών της πόλης για τεχνική βοήθεια, οδοφράγματα και άδειες, όπως είπε.
Το 2020, το Πεκίνο επέβαλε έναν σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ για να τιμωρήσει αυτό που θεωρεί ως ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις.
Το πανεπιστήμιο έδωσε στη συμμαχία προθεσμία για την αφαίρεση του αγάλματος, η οποία έληξε πριν από ένα μήνα. Είπε τότε ότι ζητούσε νομική συμβουλή για το τι να κάνει με αυτό.
Δημοκρατικοί ακτιβιστές και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι ο νόμος για την ασφάλεια είναι ένα εργαλείο για να φιμώσει η Κίνα τη διαφωνία και να θέσει το Χονγκ Κονγκ σταθερά σε μια αυταρχική πορεία.
Οι αρχές της Κίνας και της πόλης ωστόσο, επιμένουν ότι το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να διέπεται από το κράτος δικαίου και ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες παραμένουν ανέπαφα.
Με πληροφορίες του Guardian