Χονγκ Κονγκ- Κορωνοϊός: Ιστορίες παιδιών που αποχωρίζονται τους γονείς τους είναι το «τίμημα της επιτυχίας»

Stories of children separated from parents highlight the price of Hong Kong's coronavirus success Facebook Twitter
EPA
0

Όταν η Ariel είδε τους δύο γιους της απομονωμένους σε νοσοκομείο στο Χονγκ Κονγκ, κατέρρευσε.

Τα δύο αδέρφια, ηλικίας 5 ετών και 12 μηνών, και οι δύο ασυμπτωματικοί είχαν πάνω τους ειδικούς ιμάντες ώστε να παραμένουν ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι. Ακόμα και το 5 χρονών παιδί φορούσε πάνα, λόγω της νοσηλείας του. Η  Ariel μπήκε μέσα στο δωμάτιο και κοίταξε τον μεγαλύτερο γιο. «Και οι δύο αρχίσαμε να κλαίμε», περιέγραψε συγκινημένη. Η οικογένεια αποχωρίστηκε λόγω των σκληρών αλλά αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης της πανδημίας στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το CNN.

Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 14 μήνες από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα, το Χονγκ Κονγκ, δεν έχει προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όποιος φτάνει στην περιοχή πρέπει να περάσει 21 ημέρες σε καραντίνα ξενοδοχείου με δικά του έξοδα.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 10 μ.μ. και οι παραλίες είναι κλειστές. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε συναθροίσεις έως τεσσάρων ατόμων. Συνολικά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας στο Χονγκ Κονγκ είναι από τα αυστηρότερα στον κόσμο.

Όποιος είναι θετικός στον ιό πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ οι στενές επαφές του πρέπει να εισέλθουν σε ειδικές εγκαταστάσεις που έχει συστήσει η κυβέρνηση για έως και 14 ημέρες, ενώ οι αρχές υποχρεώνουν ολόκληρες γειτονιές να υποβάλλονται συχνά σε τεστ covid. Οι αστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων είναι ιδιαίτερα αυστηροί και συχνοί.

Stories of children separated from parents highlight the price of Hong Kong's coronavirus success Facebook Twitter
EPA

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων, πολλοί γονείς αναγκάζονται να αποχωριστούν τα μωρά τους και να οδηγηθούν σε «ασφυκτικά» μικρά δωμάτια για να ολοκληρώσουν τη καραντίνα με βάση τους νέους κανονισμούς.

Οι οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν τόσο έντονα την απομόνωση και υφίστανται ψυχικά τραύματα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Την ίδια ώρα, νομικοί δηλώνουν ότι σε καμία άλλη περιοχή του ανεπτυγμένου κόσμου δεν χωρίζουν τα μέλη μιας οικογένειας εξαιτίας του κορωνοϊού. Αξιωματούχος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στο Reuters σχετικά με τα παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό ότι τα δημόσια νοσοκομεία «υπό ειδικές συνθήκες αποφασίζουν αν μπορούν ή όχι να παραμείνουν οι γονείς με τα παιδιά τους στο νοσοκομείο».

Μια αίτηση όμως που κυκλοφόρησε διαδικτυακά σε όλο το Χονγκ Κονγκ ζητάει από την κυβέρνηση να επιτρέπει στα μικρά παιδιά την επιλογή έστω της καραντίνας στο σπίτι. Περίπου 4.700 άτομα υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που υποχρεώθηκαν να πάνε σε κέντρα καραντίνας την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε σε γυμναστήριο της συνοικίας Σάι Γινγκ Πουν, ήταν και πολλές οικογένειες απόδημων με μικρά παιδιά.

Την Κυριακή, μια τάξη από 35 μαθητές του Harbour School  ενημερώθηκε ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα. «Οι γονείς και το σχολείο ζήτησαν επιτακτικά εναλλακτική και πιο ανθρώπινη λύση σε σχέση με την μεταχείριση μικρών παιδιών», δήλωσε ο δάσκαλος των παιδιών. Η δικηγόρος του Χονγκ Κονγκ Κίρστιν Λάου δήλωσε ότι από νομικής πλευράς είναι στη διακριτική ευχέρεια των υγειονομικών αρχών να χορηγήσουν ή να αρνηθούν την άδεια σε ένα παιδί ή έναν γονέα να μπει σε έναν χώρο καραντίνας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι κανονισμοί «δίνουν λιγοστές οδηγίες για το υπό ποιες συνθήκες επιτρέπεται να παραμείνουν μαζί ένας γονέας με το παιδί του», προσθέτει.

Η προσέγγιση που διατηρούν οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται ωστόσο να είναι αποτελεσματική. Ενώ πολλές κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού, οι αρχές αυστηροποιούν και άλλο τις μεθόδους του καθώς ενισχύει την εμβολιαστική προσπάθεια. Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, στο Χονγκ Κονγκ όπου κατοικούν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εντοπιστεί μόνο 11.300 κρούσματα και 200 ​​θάνατοι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Όμως, η έλλειψη ευελιξίας στην εφαρμογή των μέτρων έχει φέρει, σε πολλές περιπτώσεις, γονείς όπως την Ariel να αντιμετωπίζουν πολύ επίπονες καταστάσεις, όπως τον αποχωρισμό των μικρών παιδιών τους και να τα βλέπουν μόνο καθώς τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο.

H Ariel δήλωσε στο CNN ότι είχαν αρχικά ενημερωθεί από τις αρχές πως οι νοσοκόμες και οι γιατροί θα φρόντιζαν επιμελώς τα παιδιά, χωρίς αυτά να πρέπει να είναι «δεμένα» κάποιες ώρες στα κρεβάτια τους. Επειδή όμως τα νοσοκομεία δεν έχουν ειδικούς χώρους για τη φροντίδα κάθε παιδιού με Covid-19 και πρέπει να περιορίσουν την διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό ακολουθείται αυτό το αυστηρό πρωτόκολλο, είπε στην Ariel μια νοσοκόμα.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM