Η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε τον Οκτώβριο του 2018 και σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πιστεύεται ότι η Σαουδική Αραβία ήταν πίσω από τη δολοφονία του. Τότε, η σύζυγός του Χανάν Ελάτρ, φοβήθηκε για την ασφάλειά της και τον Αύγουστο του 2020, ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, της χορηγήθηκε καθεστώς ασύλου επ' αόριστο στις 28 Νοεμβρίου.
«Κερδίσαμε. Ναι, πήραν τη ζωή του Τζαμάλ και κατέστρεψαν τη ζωή μου, αλλά κερδίσαμε», δήλωσε η Χανάν Ελάτρ στο BBC. Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ. Υποστήριζε ότι η ζωή της θα κινδύνευε αν επέστρεφε στην Αίγυπτο, απ' όπου κατάγεται, ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πατρίδα της.
Η Χανάν Ελάτρ έφτασε στις ΗΠΑ και ζούσε φοβούμενη για την ασφάλειά της στο Μέριλαντ για πολλούς μήνες, εγκαταλείποντας τη δουλειά και τη ζωή της, δήλωσε σε συνέντευξή η δικηγόρος της. Τον Οκτώβριο του 2021, έβγαλε άδεια εργασίας για να ξεκινήσει τη νέα της ζωή στις ΗΠΑ.
Παρά το χρόνο που χρειάστηκε, η Χανάν Ελάτρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τη διοίκησή του. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ανακουφίστηκε από το αίσθημα του φόβου». Τον Μάρτιο, εξετάστηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης, σε μια διαδικασία που η δικηγόρος της περιέγραψε ως «αρκετά τραυματική» για το επίπεδο λεπτομέρειας και επανάληψης που απαιτούσε. Περίμενε να λάβει απάντηση σε 60 έως 90 ημέρες, αλλά η δικηγόρος της πιστεύει ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης καθυστέρησε, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.
Οι δύο γυναίκες επιστράτευσαν τη βοήθεια διαφόρων μελών του Κογκρέσου, αποκαλώντας τον βουλευτή Ντον Μπέγιερ και τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν, «πρωταθλητές τους στο Καπιτώλιο». Και οι δύο νομοθέτες δήλωσαν στο BBC ότι ήταν ευτυχείς που τη βοήθησαν. Ο Ντον Μπέγιερ δήλωσε ότι πρόκειται για «την πιο ξεκάθαρη περίπτωση πολιτικού ασύλου που μπορεί να φανταστεί κανείς».
«Μετά από όλα όσα έχει περάσει η ίδια και η οικογένειά της, είναι καλό να τους βλέπουμε να τους παρέχεται αυτή η αναγνώριση και ασφάλεια. Θα συνεχίσω να την υποστηρίζω, καθώς την πίεσαν να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του συζύγου της, μια τρομερή αδικία που δεν θα ξεχάσω».
Η Χανάν Ελάτρ και η δικηγόρος της, δήλωσαν ότι η απόκτηση πολιτικού ασύλου θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο «για να προχωρήσουμε την υπόθεσή μας περαιτέρω για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ». Ζητούν αποζημίωση από τη Σαουδική Αραβία για το θάνατο του και προσπαθούν να αποκτήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημοσιογράφου από την τουρκική κυβέρνηση.
Σκοπεύουν επίσης να κινηθούν νομικά και κατά της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού NSO Group, η οποία έχει αντιμετωπίσει ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς ότι το λογισμικό της Pegasus έχει πωληθεί και χρησιμοποιηθεί από αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. «Είμαστε αποφασισμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ και ειρήνη και δικαιοσύνη για τη Χανάν», κατέληξε η δικηγόρος της.
Με πληροφορίες από BBC