Ένα πρωτοποριακό πείραμα θα ξεκινήσει σύντομα στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου κατασκευάζεται το «χωριό του Αλτσχάιμερ».
Το χωριό αυτό, που είναι το πρώτο του είδους του στη Γαλλία, πρόκειται να φιλοξενήσει περίπου 120 ασθενείς όταν ολοκληρωθεί, στα τέλη του 2019.
Θα βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης Dax, θα είναι μία ανοιχτή δομή και θα προσφέρει εναλλακτικές θεραπείες.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Ένας Γάλλος πολιτικός αποφάσισε να υιοθετήσει την ιδέα στην εκλογική του περιφέρεια, όπου σχεδόν 8.000 άτομα πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Όλα θα πραγματοποιούνται εντός του χωριού «για να διατηρηθεί η συμμετοχή των κατοίκων στην κοινωνική ζωή», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ο καθηγητής Jean-François Dartigues, νευρολόγος και επιδημιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHU Pellegrin στο Μπορντό.
Το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας επηρεάζουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς στη Γαλλία, με πάνω από 200.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την γαλλική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ.
Σημειώνεται πως καμία από τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα δεν μπορεί να σταματήσει την ασθένεια.
Το γαλλικό χωριό θα μοιάζει με τα παραδοσιακά μεσαιωνικά «bastide», δηλαδή μια οχυρωμένη πόλη. Δεν θα υπάρχει ορατός φράχτης, αλλά πολλά ασφαλή μονοπάτια που θα είναι καλά ενσωματωμένα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας του χωριού στη Le Monde.
Η δομή θα αναπτυχθεί σε έναν χώρο περίπου 68 στρεμμάτων. Το χωριό θα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, γύρω από μια κεντρική πλατεία, και θα έχει μεταξύ άλλων ένα σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και ένα εστιατόριο, για να ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Η ιδέα είναι να μην υπάρχει μία νοσοκομειακή ατμόσφαιρα: οι φαρμακευτικές θεραπείες θα μπουν στην άκρη και οι φροντιστές θα φορούν καθημερινά ρούχα.
Σε αντίθεση με το ολλανδικό χωριό, το γαλλικό θα περιλαμβάνει και μια ερευνητική δομή που θα συγκρίνει τα αποτελέσματά της με τις μεθόδους που ακολουθούνται σε παραδοσιακές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι ερευνητές θα ζουν στο χωριό, κοντά στους ασθενείς. Στο χωριό θα βρίσκονται και περίπου 100 φροντιστές αλλά και πολλοί εθελοντές που θα οργανώνουν δραστηριότητες. Επίσης θα υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που θα βοηθούν τους κατοίκους να ξεφεύγουν από την κοινωνική απομόνωση.
Μία μονάδα φροντίδας για άτομα με άνοια, με παρόμοια προσέγγιση, ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια στο Weesp της Ολλανδίας και είχε ως στόχο να παρέχει ένα περιβάλλον «σπιτιού», όπου φροντιστές με καθημερινά ρούχα φρόντιζαν τους ασθενείς.
Όπως και στο γαλλικό μοντέλο, οι κοινωνικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται καθημερινά για να δώσουν στους κατοίκους μια αίσθηση φυσιολογικής ζωής και να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Στο σούπερ μάρκετ της μονάδας, οι λογαριασμοί των ασθενών διευθετούνται αυτομάτως αν κάποιοι φύγουν από το κατάστημα ξεχνώντας να πληρώσουν τα ψώνια τους. Παράλληλα, οι ασθενείς μπορούν να ασκούνται, αλλά πάντα παραμένουν στο εσωτερικό του χωριού.
Με πληροφορίες από BBC