Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ασθενή οικονομία

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ασθενή οικονομία Facebook Twitter
Ανεργία/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Παρά τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, η αγορά εργασίας της περιοχής παρέμεινε ανθεκτική, με τα ποσοστά ανεργίας να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο του 2025, ενώ στην Ευρωζώνη έφτασε το 6,2%, συνεχίζοντας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα την ιστορική σταθερότητά της.

Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης. Παρ' όλα αυτά, η αγορά εργασίας έδειξε μικρές θετικές μεταβολές, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται σε επίπεδο μήνα.

Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε σε 12,824 εκατομμύρια άτομα, αριθμός κατά 8.000 μικρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην Ευρωζώνη, η μείωση ήταν πιο έντονη, καθώς 42.000 άτομα βρήκαν εργασία, ρίχνοντας τον αριθμό των ανέργων σε 10,765 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2025.

Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 14,6% στην ΕΕ, με περίπου 2,9 εκατομμύρια νέους να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Στην Ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 14,1%, μειωμένο ελαφρώς από το 14,2% του Δεκεμβρίου 2024.

Η κατανομή της ανεργίας ανά φύλο δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, με την ανεργία στους άνδρες να ανέρχεται στο 5,6% στην ΕΕ και στο 6% στην Ευρωζώνη, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 6% και 6,4% αντίστοιχα.

Η Ισπανία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, κατέγραψε μικρή μείωση, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 10,4% τον Ιανουάριο, έναντι 10,6% τον Δεκέμβριο.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ασθενή οικονομία Facebook Twitter

Νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας δείχνουν ότι η πτωτική τάση συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με την ανεργία να υποχωρεί κατά 5.994 άτομα, φτάνοντας τα 2.593.449, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών για αυτόν τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των ανέργων κατά 45.200 άτομα, γεγονός που καθιστά τη μείωση της ανεργίας απροσδόκητα θετική εξέλιξη για τη χώρα.

Οι χώρες με τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ παρέμειναν η Τσεχία και η Πολωνία, και οι δύο με ποσοστό 2,6% τον Ιανουάριο του 2025. Παρά τη σταθερότητα της αγοράς εργασίας, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Η ανησυχία αυτή ενισχύεται από τα στοιχεία των Δεικτών Υπευθύνων Προμηθειών (PMIs) του S&P Global για τον Φεβρουάριο, τα οποία καταγράφουν τον ταχύτερο ρυθμό απολύσεων στον μεταποιητικό τομέα των τελευταίων τεσσάρων ετών και έξι μηνών.

Επιπλέον, οι απειλούμενοι δασμοί των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ενδέχεται να επηρεάσουν την απασχόληση και την οικονομία της ΕΕ, αν τελικά εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,9% το 2025, ενώ στην Ευρωζώνη το ποσοστό θα φτάσει το 6,3%.

Η ανεργία αποτελεί βασικό παράγοντα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική της. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων της, με τους αναλυτές να προβλέπουν πτώση του επιτοκίου καταθέσεων από 2,75% σε 2,5%.

Παρά τις προκλήσεις, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη καταφέρνει, προς το παρόν, να απορροφήσει τις οικονομικές πιέσεις, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα απασχόλησης.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM