Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες πως μία παρανόηση θα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πυρηνικό όλεθρο, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία να σταματήσει «την επικίνδυνη πυρηνική ρητορική και συμπεριφορά της».
Κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης Συνθήκης για τη μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων (Non-Proliferation Treaty - NPT) στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με «πυρηνικό κίνδυνο που έχει να βιώσει από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου».
Επικαλούμενος τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή, ο Γκουτέρες εξέφρασε το φόβο του πως οι κρίσεις «με πυρηνικούς υπαινιγμούς» μπορεί να κλιμακωθούν.
«Σήμερα, η ανθρωπότητα απέχει μόλις μια παρανόηση, ένα λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό όλεθρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες στο 10ο συνέδριο αξιολόγησης του NPT, μιας διεθνούς συμφωνίας με ισχύ από το 1970 και στόχο την αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
«Έχουμε υπάρξει απίστευτα τυχεροί έως τώρα. Όμως, η τύχη δεν αποτελεί στρατηγική. Ούτε είναι ασπίδα στις γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε πυρηνική σύγκρουση» πρόσθεσε, καλώντας τα έθνη «να βάλουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο δρόμο προς έναν κόσμο απελευθερωμένο από πυρηνικά όπλα».
Today, humanity is just one misunderstanding, one miscalculation away from nuclear annihilation.
— António Guterres (@antonioguterres) August 1, 2022
The Conference of the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons is an opportunity to agree on the measures that will help avoid certain disaster. pic.twitter.com/Ht4mm7RFMj
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε αναβληθεί πολλάκις από το 2020, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.
Ο Γκουτέρες σημείωσε πως η διάσκεψη ήταν «μια ευκαιρία ενίσχυσης της συμφωνίας».
«Η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση» διεμήνυσε, συμπληρώνοντας πως θα επισκεφτεί τη Χιροσίμα για την επέτειο από την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου του 1945.
«Περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα κρατούνται αυτή τη στιγμή σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό σε μια συγκυρία όπου οι κίνδυνοι διάδοσης ενισχύονται και οι δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή της κλιμάκωσης αποδυναμώνονται» σημείωσε ο ίδιος.
Τον Ιανουάριο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία- είχαν δεσμευτεί να αποτρέψουν περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει πως η χώρα του παραμένει πιστή στο γράμμα της συμφωνίας και πως «δε θα μπορούσαν να υπάρχουν νικητές» σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Με πληροφορίες από Guardian