Οι μέτοχοι της CrowdStrike μηνύουν την εταιρεία κυβερνοασφάλειας, δηλώνοντας ότι τους εξαπάτησε επειδή τους απέκρυψε το πώς οι ανεπαρκείς δοκιμές λογισμικού της θα μπορούσαν να προκαλέσουν το παγκόσμιο μπλακ άουτ της 19ης Ιουλίου, που είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσουν περισσότεροι από 8 εκατομμύρια υπολογιστές.
Σε μια συλλογική αγωγή που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (30/7) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όστιν, στο Τέξας, οι μέτοχοι δήλωσαν πως διαπίστωσαν ότι οι διαβεβαιώσεις της CrowdStrike σχετικά με την τεχνολογία της ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές όταν μια ελαττωματική ενημέρωση λογισμικού διέκοψε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, νοσοκομεία και γραμμές έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.
Οι μέτοχοι της CrowdStrike που προσφεύγουν κατά της εταιρείας είπαν ότι η τιμή της μετοχής έπεσε κατά 32% τις επόμενες 12 ημέρες, εξαφανίζοντας 25 δισ. δολάρια από την αξία της αγοράς, καθώς έγιναν γνωστές οι επιπτώσεις του μπλακ άουτ. Ο διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτς, κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Delta Air Lines φέρεται να προσέλαβε τον διακεκριμένο δικηγόρο Ντέιβιντ Μπόις για να ζητήσει αποζημίωση.
Στην προσφυγή των μετόχων παρατίθενται μάλιστα δηλώσεις, μεταξύ άλλων από μια τηλεδιάσκεψη της 5ης Μαρτίου, όπου ο Κουρτς χαρακτήρισε το λογισμικό της CrowdStrike ως «επικυρωμένο, δοκιμασμένο και πιστοποιημένο».
« Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει βάση και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εταιρεία» ανέφερε σε δήλωσή της η CrowdStrike.
Οι μέτοχοι συχνά μηνύουν εταιρείες μετά από απροσδόκητες αρνητικές ειδήσεις που προκαλούν πτώση των τιμών των μετοχών, και η CrowdStrike θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες αγωγές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Delta, Εντ Μπαστιάν, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι η διακοπή λειτουργίας κόστισε στην εταιρεία του 500 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των διαφυγόντων εσόδων και των αποζημιώσεων και ξενοδοχείων για τους εγκλωβισμένους επιβάτες.
Με πληροφορίες από Reuters