Η εποχή της ανθισμένης κερασιάς, η Σάκουρα, άρχισε να κορυφώνεται σε πολλές πόλεις της Ιαπωνίας και αρκετές αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κινηθούν πάνω από τον μέσο όρο τις επόμενες ημέρες.
Η θέα των ανθισμένων κερασιών αποτελεί εθνικό χόμπι στην Ιαπωνία από τον 8ο αιώνα. Υπάρχουν πολλά είδη κερασιών, μερικά από τα οποία έχουν καλλιεργηθεί και μετά από διασταύρωση.
Αυτές οι κινήσεις, ξεκίνησαν τον 14ο αιώνα όπου καλλιεργήθηκαν οι κερασιές ως διακοσμητικά λουλούδια.
Η εποχή αυτή της ανθοφορίας είναι η λεγόμενη Σάκουρα στην Ιαπωνία. Η σημασία της, δε, είναι ιδιαίτερη καθώς οι κερασιές έχουν πολλές έννοιες για τους Ιάπωνες.
Μία από αυτές έχει να κάνει με την πολύ σύντομη ζωή των λουλουδιών, ανθίζοντας μόνο για περίπου μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες.
Η φευγαλέα ομορφιά τους αποδεικνύει ό,τι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι μόνιμο.
Σε όλη την Ιαπωνία, οι κερασιές ανθίζουν σε διαφορετικούς χρόνους. Γενικά, τα πρώτα λουλούδια που ανοίγουν είναι στα νοτιοδυτικά, όπου οι θερμοκρασίες είναι συνήθως υψηλότερες, ενώ οι τελευταίες κερασιές, που ανθίζουν βρίσκονται στις ψυχρότερες, βόρειες περιοχές της χώρας.
Καθ΄ όλη την εποχή της Σάκουρα, ειδικά τα σαββατοκύριακα, τα πάρκα και οι δρόμοι που καλύπτονται από ανθισμένες κερασιές κατακλύζονται με ανθρώπους, που προσέρχονται για το παραδοσιακό «hanami».
Στην κυριολεξία, η λέξη hanami σημαίνει «προβολή λουλουδιών» και γιορτάζεται με υπαίθρια πάρτι, που έχουν σχεδιαστεί πολύ μεθοδικά, καθώς η εποχή της ανθισμένης κερασιάς δεν διαρκεί πολύ.
Τα πικνίκ και οι νυχτερινές βόλτες ανάμεσα στις κερασιές είναι παράδοση και η Ιαπωνία αυτή την εποχή γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Ωστόσο, φέτος, λόγω της πανδημίας πολλά πάρκα της περιφέρειας του Τόκιο και άλλων πόλεων έχουν απαγορεύσει τα hanami, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν τοποθετήσει και φράγματα ώστε να αποτρέπουν τον κόσμο να συνωστίζεται κοντά στις κερασιές.