Η φυλακισμένη πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας Μπασμά μπιν Αμπντούλ αζίζ αλ -Σαούντ δεν έχει πλέον καμία επαφή με την οικογένειά της. Εκείνοι δεν έχουν ιδέα αν είναι ζωντανή ή νεκρή.
Οι συγγενείς της ακτιβίστριας και πριγκίπισσας της Σαουδικής Αραβίας φοβούνται τώρα τα χειρότερα για την υγεία της, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή μαζί της από τον Απρίλιο.
Η 56χρονη πριγκίπισσα, η οποία είναι διακεκριμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κόρη της Σουχούντ Αλ Σαρίφ, 28 ετών, «απήχθησαν» από το σπίτι τους στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την 1η Μαρτίου 2019.
Το τι συνέβη τους επόμενους 13 μήνες παραμένει ένα μυστήριο.
Ώσπου, στις 17 Απριλίου του 2020, εμφανίστηκε μια σειρά από tweets από τον λογαριασμό της πριγκίπισσας στο Twitter.
Γρήγορα διαγράφηκαν και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκαν στις 27 Απριλίου 2020.
Σε αυτά ζητούσε από τον ξάδερφό της, τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να την απελευθερώσει από το Al-Ha, μια φυλακή μέγιστης ασφάλειας που βρίσκεται περίπου 25 μίλια νότια του Ριάντ.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που οι συγγενείς μπόρεσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την πριγκίπισσα, σύμφωνα με αναφορά του NBC News, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή.
Ανώνυμη πηγή από το οικογενειακό της περιβάλλον, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουμε ιδέα αν είναι νεκρή ή ζωντανή, κυριολεκτικά δεν έχουμε καμία ένδειξη ζωής.».
«Η υγεία μου επιδεινώνεται συνεχώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό μου, είναι πολύ κρίσιμο και το ξέρουν», ανέφερε μία επιστολή που φέρεται να γράφτηκε από την πριγκίπισσα, να δημοσιεύτηκε, να διαγράφηκε και να αναδημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Twitter τον Απρίλιο.
The second time appeals of #Princess_Basmah to the #Saudi leadership. pic.twitter.com/UDtAfWlD1v
— الأميرة بسمة (@PrincessBasmah) April 27, 2020
«Αυτήν την εβδομάδα οι Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ξεκινούν την ιερή εβδομάδα του Ραμαζανιού, μια εβδομάδα που οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε με την οικογένεια, ακόμη και αν είναι περιορισμένες οι συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας», ανέφερε η επιστολή.
«Σε αυτόν τον μήνα του ελέους, το ιερό μας Ραμαζάνι, ζητώ για άλλη μια φορά από τον θείο μου, τον Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών, τον Βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ, και τον ξάδερφό μου, τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαουντ, να ψάξουν στις καρδιές τους το αίσθημα της δικαιοσύνης, που πρέπει να διακατέχει οποιονδήποτε μουσουλμάνο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και πέρα από αυτό, και να θυμηθεί τον συγγενή τους που κρατείται αυθαίρετα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, παρά την υπηρεσία του στο βασίλειο.»
Σύμφωνα με την επιστολή αξιωματούχοι της φυλακής, που φέρεται να κρατείται, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η μητέρα και η κόρη δεν υπόκεινται σε καμία κατηγορία ή σε συνεχιζόμενη έρευνα, ωστόσο παραμένουν φυλακισμένες.
Στις 13 Μαΐου, ένα tweet από τον ίδιο λογαριασμό, ανέφερε ότι οι συγγενείς δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με την πριγκίπισσα, έπειτα από την δεύτερη και τελευταία δημόσια έκκληση για βοήθεια τον Απρίλιο.
«Οι άμεσες και έμμεσες εβδομαδιαίες επικοινωνίες της πριγκίπισσας Μπασμά με την οικογένειά της έχουν διακοπεί εντελώς από το tweet της 17ης Απριλίου 2020. Δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία σχετικά με την επιδείνωση της υγείας ή της νομικής της κατάστασης», ανέφερε το γραφείο Τύπου της πριγκίπισσας.
HRH Media Office
— الأميرة بسمة (@PrincessBasmah) May 13, 2020
The direct and indirect weekly communications from Princess Basmah bint Saud with her family have been cut off completely since the tweet on April 17th, 2020. We have not received any information about her deteriorating health or legal status.
«Η σιωπή για την υγεία και το νομικό της καθεστώς είναι ενοχλητική. (Η σύλληψη) κρατήθηκε μυστική στην πατρίδα της και στους συγγενείς της», συνέχισε το γραφείο. «Το γραφείο Τύπου ζητά επειγόντως από τις αρχές, για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα του Ραμαζανιού, να απελευθερώσουν με συμπόνια την Πριγκίπισσα Μπασμά και την κόρη της, Σουχούντ Αλ-Σαρίφ, οι οποίες συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου 2019 χωρίς κατηγορία».
Στην ανάρτηση αυτή το αρμόδιο γραφείο επισήμανε τα ονόματα των Ντόναλντ Τραμπ, Νάνσυ Πέλοσι και Αλεξάντρα Οκάσιο-Κορτέζ, μεταξύ άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, προς ενημέρωσή τους.
Πριν από την «απαγωγή» της πριγκίπισσας από το σπίτι της, η ίδια φέρεται να ήταν σε 24ωρο κατ 'οίκον περιορισμό υπό επιτήρηση αφού προσπάθησε να φύγει από τη Σαουδική Αραβία για να κατευθυνθεί προς την Ελβετία για ιατρική περίθαλψη τον Δεκέμβριο του 2018, ανέφερε η Deutsche Welle.
Η πτήση της - τελικά κατευθυνόμενη προς τη Γενεύη - αναμενόταν να σταματήσει στην Τουρκία, η οποία θεωρείτο εχθρός της Σαουδικής Αραβίας εκείνη την εποχή. Αλλά η πριγκίπισσα ποτέ δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο. Φέρεται μάλιστα να την σταμάτησαν άνδρες έξω από το σπίτι της, πριν καν κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο.
Το Βασίλειο του Κόλπου έχει καταδικαστεί ευρέως μετά από έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που διαπίστωσαν ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ήταν πιθανότατοι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.
Η πριγκίπισσα είναι εγγονή του ιδρυτικού βασιλιά της χώρας, Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ, και κόρη του δεύτερου κυβερνήτη της, του μεταγενέστερου βασιλιά Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ. Οι συγγενείς υποψιάζονται ότι μπορεί να είχε συλληφθεί μετά από αναζήτηση της κληρονομιάς πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
— Ali Alzanati (@alialzanaty1) May 13, 2020
Εργάστηκε ως επιχειρηματίας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε μιλήσει τόσο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όσο και στην Ουάσινγκτον, για το ρόλο των γυναικών στη Μέση Ανατολή.
Τον Νοέμβριο του 2017, εκατοντάδες Σαουδάραβες συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στην πρωτεύουσα του Ριάντ. Αναγκάστηκαν να δηλώσουν υποταγή στον πρίγκιπα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και να παραδώσουν τα περισσότερα από τα περιουσιακά τους στοιχεία για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.
Η πριγκίπισσα Μπασμά είναι ένα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που αποτελούν στόχο, πιθανώς λόγω του διεθνούς ρόλου της για τα δικαιώματα των γυναικών.
Για χρόνια, ήταν μια ασυνήθιστη πριγκίπισσα από τη Σαουδική Αραβία που εξέφραζε τις σκέψεις της ανοιχτά, επικρίνοντας τη θέση της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία. Οι ομιλίες της θεωρήθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες, ικανές να απειλήσουν μια συνταγματική μοναρχία.
Και το είχε καταφέρει μέχρι τη σύλληψή και τελικά την εξαφάνισή της.
σχόλια