Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει από τη Ρωσία να επανεκκινήσει την παροχή φυσικού αερίου από αγωγούς-κλειδιά, σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Φαίνεται, λοιπόν, πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι και η Ε.Ε. ετοιμάζεται για τα χειρότερα.
«Δεν αναμένουμε να επανεκιννήσει» είπε ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ενημερώνει το Bloomberg. «Εργαζόμαστε υπό την υπόθεση πως δεν θα επιστρέψει στις εργασίες. Και, σε αυτή την περίπτωση, επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν».
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει να αρχίσει ξανά την παροχή αερίου από τον αγωγό Nord Stream στις 21 Ιουλίου, ύστερα από τις εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, η ανησυχία στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι κορυφώνεται, το ίδιο και στη Γερμανία.
Μόσχα και Gazprom δεν έχουν δώσει, ωστόσο, καμία ένδειξη πως ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει κανονικά από εκείνη την ημερομηνία.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημείωσε πως προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο και την πλήρη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου από την Gazprom.
«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom» ανέφερε ο Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από την Gazprom».
«Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή, εξήγησε.
«Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».
Η διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη βιομηχανία και οι χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες. Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη η συμπίεση των προμηθειών ώθησε τη μεγάλη εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE να ζητήσει κυβερνητική διάσωση.
Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να αναπτύξει το πλάνο της για τη συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα.
Εξετάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένων μέτρων που βασίζονται στην αγορά. Η Επιτροπή μπορεί, επίσης, να εξετάσει το δικαίωμα επιβολής περικοπών στην κατανάλωση, αν χρειαστεί αργότερα.
Με πληροφορίες από Bloomberg και ΑΠΕ