Η Γαλλία ζητά από τη Βρετανία περισσότερη «σαφήνεια» στη διαδικασία του Brexit

Η Γαλλία ζητά από τη Βρετανία περισσότερη «σαφήνεια» στη διαδικασία του Brexit Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.
0

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, με τον οποίο είχε συνομιλίες σήμερα στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «σαφήνεια» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναβεβαιώνοντας ότι θέλει να γίνει μια διαπραγμάτευση «των όρων της εξόδου» πριν διαμορφωθεί η «νέα σχέση».


«Χρειάζεται μια ξεκάθαρη μέθοδος», τόνισε ο Καζνέβ, καθώς μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, «πρέπει πρώτα απ' όλα να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου. Κατόπιν, αφού συζητήσουμε και διαπραγματευθούμε με σαφήνεια τους όρους, μπορεί να γίνει συζήτηση για τη νέα σχέση». «Αυτή είναι η θέση που έχει υιοθετηθεί από τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το Brexit), τον Μισέλ Μπαρνιέ, και από τον πρόεδρο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.


Ο Καζνέβ συναντήθηκε το μεσημέρι στη Ντάουνινγκ Στριτ με την ομόλογό του της Βρετανίας, με την οποία γνωρίζονται πολύ καλά αφού έχουν συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν, όταν ήταν υπουργοί Εσωτερικών των χωρών τους.


«Μόλις η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (της συνθήκης της Λισαβόνας) μετά τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ στο Λονδίνο, θα συγκληθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα οριστούν οι αδρές γραμμές της διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο, όταν θα προσδιοριστεί με περισσότερη σαφήνεια η ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που θα έχουμε τον Μάιο», ανέφερε ο Καζνέβ.


Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να αρχίσει να εξετάζει τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου βάσει του οποίου θα αρχίσει η διαδικασία του Brexit, μετά την έγκρισή του σε πρώτη ανάγνωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η αναμενόμενη υιοθέτηση του νόμου από τους Λόρδους θα επιτρέψει στην Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από την 31η Μαρτίου, όπως έχει δεσμευθεί. Αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια.


Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης τάχθηκε επίσης υπέρ της «ανταποδοτικότητας» στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υπηκόων τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περίπου 300,000 Γάλλοι, στην πλειονότητά τους στο Λονδίνο.


Στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», την «ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που φθάνουν, ή προσπαθούν να φθάσουν, στη Βρετανία από την Ευρώπη.


Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνησή του, ο Καζνέβ ζήτησε να επανεξεταστούν οι φάκελοι ανηλίκων που αμφισβητούν τις απορριπτικές αποφάσεις επί των αιτήσεων που υπέβαλαν για την υποδοχή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση από το Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, πως η χώρα δεν θα υποδεχθεί παρά 350 από αυτούς τους ανήλικους, έναν αριθμό πολύ μικρότερο από τα 3.000 παιδιά για τα οποία γινόταν λόγος όταν εγκαινιαζόταν το πρόγραμμα, επικρίθηκε έντονα από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των προσφύγων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

Διεθνή / Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

«Αν και η πρόεδρος δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, καθώς αναρρώνει από την πνευμονία, οι εργασίες συνεχίζονται και έχει καθημερινή επαφή με όλους εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπός της
LIFO NEWSROOM