Η Γερμανία αλλάζει τη στάση της απέναντι στο εμβόλιο της Οξφόρδης -AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, επιτρέποντας τη χορήγησή του σε άτομα άνω των 65.
Η χώρα είχε εγκρίνει την χορήγηση του εμβολίου μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις στους ηλικιωμένους.
Αυτό οδήγησε σε έναν δημόσιο σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, με ορισμένους Γερμανούς να το απορρίπτουν. Αποτέλεσμα, να παραμείνουν αρκετές δόσεις αχρησιμοποίητες.
Όμως την Τετάρτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι πρόσφατες μελέτες παρείχαν τώρα αρκετά δεδομένα ώστε να αποφασιστεί η έγκρισή του για όλες τις ηλικίες.
Ανάλογη στάση αποφάσισε να ακολουθήσει και το Βέλγιο, μετά τη Γαλλία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι περίπου το 5% των Γερμανών έχουν λάβει μέχρι στιγμής μία δόση του εμβολίου, με την Μέρκελ να λέει ότι η Γερμανία θα ακολουθήσει επίσης το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την επέκταση του διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων, προκειμένου να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους την πρώτη δόση.
Τι οδήγησε στην επιφυλακτική στάση για το εμβόλιο της AstraZeneca;
Ο αρμόδιος ρυθμιστής φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης -AstraZeneca για όλες τις ηλικιακές ομάδες τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία πρότειναν να μην χρησιμοποιείται για άτομα άνω των 65 ετών, ξεκίνησε ένα κύμα αμφιβολιών σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Όπως και η Γερμανία, ανέφεραν ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για ηλικιωμένους.
Τον Ιανουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν «σχεδόν αναποτελεσματικό» για τους ηλικιωμένους. Η πρόταση αντικρούστηκε έντονα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τους αρμόδιου της Υγείας στη Βρετανία.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας τρομερή διαμάχης μεταξύ της AstraZeneca και της ΕΕ σχετικά με την προμήθεια εμβολίων στα κράτη μέλη.
Έκτοτε, τα αποθέματα του εμβολίου που αναπτύσσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca έχουν παραμείνει αχρησιμοποίητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιβραδύνοντας τις επιχειρήσεις εμβολιασμού των πληθυσμών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Carsten Watzl, επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, προέτρεψε τη χώρα του να αλλάξει γνώμη σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να ανασκευάσουν την απόφασή τους να μην συστήσουν το εμβόλιο για ηλικιωμένους και πρότεινε μάλιστα, στην Άνγκελα Μέρκελ να εμβολιαστεί live για να αποδείξει ότι είναι ασφαλές.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει «υψηλά επίπεδα προστασίας» για όλες τις ηλικίες. Χορηγείται σε δύο δόσεις, η δεύτερη μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.
Με πληροφορίες του BBC