Η Γερμανία προμηθεύει τις ουκρανικές δυνάμεις με 5.000 στρατιωτικά κράνη, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ολοκληρώσαμε μια αξιολόγηση ως απάντηση σε αίτημα της ουκρανικής πλευράς για την παράδοση 5.000 στρατιωτικών κρανών», είπε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα για το χρονοδιάγραμμα ακόμα». Το Βερολίνο έχει αρνηθεί να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σήμερα σε μια αεροπορική βάση της Εσθονίας και θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν ανέφερε τα μαχητικά αμερικανικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στην Εσθονία.
«Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία. Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής, δήλωσε η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command).
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -χώρες της Βαλτικής πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.
Το ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει ότι η Δανία θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε μια κοντινή αεροπορική βάση της Λιθουανίας στο Σιαουλιάι την Πέμπτη. «Τα αεροσκάφη σχεδιάζουν να συνεργαστούν με άλλα συμμαχικά έθνη σε όλη τη Βαλτική, ασκώντας εκπαιδευτικούς ελιγμούς αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους επιπρόσθετα, στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση.
Οι εντάσεις επιδεινώνονται καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, περιβάλλοντας την Ουκρανία από βορρά, ανατολικά και νότια.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και λέει ότι η κρίση οφείλεται στις ενέργειες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Απαιτεί δε, εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος. Η Μόσχα βλέπει την πρώην σοβιετική δημοκρατία ως ρυθμιστή μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια σειρά νέων ασκήσεων με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα και εντός της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε η Μόσχα το 2014. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά και μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά, αντιαεροπορικά συστήματα και πλοία από τους στόλους της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι Ουκρανοί ηγέτες κάνουν έκκληση για ηρεμία, με τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov να λέει στο κοινοβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει εισβολή. «Μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να ετοιμάσετε βαλίτσες» σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, επιταχύνθηκε και η ροή όπλων προς την Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε εκατοντάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin είχε φτάσει στο Κίεβο ενώ ένα ακόμα φορτίο είναι έτοιμο να μεταφερθεί από την Εσθονία. «Σε ό,τι αφορά στους Javelins, αυτό έχει αποφασιστεί και έχουμε την έγκριση από τις ΗΠΑ, επομένως είναι θέμα χρόνου πότε θα τους στείλουμε», είπε ένας Εσθονός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα σταλούν «το συντομότερο δυνατό.»
Η κυβέρνηση της Εσθονίας σκοπεύει επίσης να στείλει πυροβόλα όπλα στην Ουκρανία, αλλά περιμένει την έγκριση από τη Γερμανία, απ' όπου προέρχονταν τα όπλα, και από τη Φινλανδία, η οποία προμηθεύει μερικά από τα όπλα στην Εσθονία. Η Λετονία και η Λιθουανία προμηθεύουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους και σαξονικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και η Τουρκία έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
Με πληροφορίες από Reuters και Guardian