Η Ιαπωνία τιμωρεί πλέον το cyberbullying με φυλακή μετά την αυτοκτονία 22χρονης ριάλιτι σταρ

Η Ιαπωνία τιμωρεί πλέον το cyberbullying με φυλακή μετά την αυτοκτονία ριάλιτι σταρ Facebook Twitter
Φωτ: Hana Kimura/ Instagram
0

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την επιβολή ποινής φυλάκισης έως και ενός έτους, μετά την αυτοκτονία μιας νεαρής σταρ τηλεοπτικού ριάλιτι, που πυροδότησε εθνική διαμάχη για το cyber bullying.

Η χώρα αποφάσισε να ενισχύσει τον σχετικό νόμο μετά την αυτοκτονία της Χάνα Κιμούρα σε ηλικία μόλις 22 ετών το 2020.

Η Χάνα Κιμούρα, επαγγελματίας αθλήτρια της πάλης, δεχόταν καθημερινά καταιγισμό προσβολών στα social media μετά την εμφάνισή της στο εξαιρετικά δημοφιλές ιαπωνικό ριάλιτι «Terrace House», το οποίο παρακολουθεί τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες που ζουν προσωρινά μαζί σε ένα σπίτι στο Τόκιο.

Η 22χρονη άρχισε να λαμβάνει μηνύματα μίσους μετά την κριτική που της ασκήθηκε σε ένα από τα επεισόδια. Λίγο πριν την αυτοκτονία της τον Μάιο του 2020, έγραψε στο Twitter για τα εκατοντάδες χυδαία μηνύματα την ημέρα που την πλήγωναν.

Για την συκοφαντική δυσφήμιση της Χάνα καταδικάστηκαν δύο άτομα, αλλά τους επιβλήθηκε μόνο πρόστιμο 9.000 γιεν - ή 66 δολαρίων. Το χαμηλό πρόστιμο προκάλεσε την οργή όσων θεώρησαν ότι η τιμωρία ήταν πολύ επιεικής.

Ο θάνατός της πυροδότησε έντονη συζήτηση σχετικά με το ανώνυμο bullying και τον βαθμό προστασίας της ελευθερίας του λόγου στην Ιαπωνία.

Πολέμιοι της αλλαγής ισχυρίστηκαν ότι ο νόμος θα επηρεάσει την ελευθερία του λόγου και θα εμποδίσει την κριτική απέναντι σε όσους έχουν δύναμη, ενώ υποστηρικτές είπαν ότι η αυστηρότερη νομοθεσία ήταν απαραίτητη για την πάταξη του cyber bullying και της διαδικτυακής παρενόχλησης.

Επικεφαλής της προσπάθειας για την αλλαγή του νόμου ήταν η μητέρα της Χάνα, Κιόκο, η οποία είναι επίσης διάσημη επαγγελματίας αθλήτρια της πάλης.

Ο τροποποιημένος νόμος εισάγει ποινή φυλάκισης ενός έτους -με εναλλακτική καταναγκαστικής εργασίας- και αυξάνει τα πρόστιμα σε 300.000 γιεν (2.220 δολάρια) για τους καταδικασθέντες παραβάτες. Θα τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Επί του παρόντος, ο νόμος προβλέπει μόνο την ποινή της σύντομης κράτησης και πρόστιμα μικρότερα των 10.000 γιεν (74 δολάρια).

Ο ποινικολόγος Σέιχο Τσο προειδοποίησε ότι η νομοθεσία είναι ασαφής ως προς το τι συνιστά προσβολή.

«Πρέπει να υπάρξει κατευθυντήρια γραμμή που να κάνει διάκριση στο τι θεωρείται προσβολή», δήλωσε. «Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν κάποιος αποκαλέσει τον ηγέτη της Ιαπωνίας ηλίθιο, τότε ίσως σύμφωνα με τον αναθεωρημένο νόμο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσβολή».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κοινοβουλίου, η Κιόκο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ελπίζει η τροπολογία να οδηγήσει σε πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία.

«Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι έγκλημα» είπε, σύμφωνα με το CNN.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM