Η ιστορία της κτηνιάτρου που έκανε ευθανασία στον εαυτό της μην αντέχοντας άλλο να θανατώνει εγκαταλελειμμένα σκυλιά

Η ιστορία της κτηνιάτρου που έκανε ευθανασία στον εαυτό της μην αντέχοντας άλλο να θανατώνει εγκαταλελειμμένα σκυλιά Facebook Twitter
Η Chien, μια γυναίκα που λάτρευε τα ζώα και που είχε αναγκαστεί να θανατώσει εκατοντάδες σκυλιά, έβαλε τέλος στη ζωή της για να στείλει ένα μήνυμα στις αρχές πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική τους
5

Ένας νέος νόμος που θα απαγορεύει τη ευθανασία ζώων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στην Ταϊβάν, σχεδόν ένα χρόνο μετά την συγκλονιστική αυτοκτονία μιας νεαρής κτηνιάτρου. Το BBC εξερεύνησε την ιστορία της Chien Chih-chen και το πώς η νεαρή κτηνίατρος έφτασε να βάλει τέλος στη ζωή της.

«Συχνά έκανε υπερωρίες, σπάνια έκανε διάλειμμα για μεσημεριανό και θυσίασε τις διακοπές της για να δώσει στα σκυλιά μεγαλύτερη προσοχή και να κάνει τη ζωή τους καλύτερη», λέει η Winnie Lai, συνάδελφός της σε ένα καταφύγιο για σκυλιά στην πόλη Taoyuan.


Ως απόφοιτος του κορυφαίου πανεπιστημίου της Ταϊβάν με την υψηλότερη βαθμολογία η Chien θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια δουλειά γραφείου, αλλά επέλεξε να φροντίζει προσωπικά τα πολλά κατοικίδια ζώα που κάθε χρόνο εγκαταλείπονταν στην Ταϊβάν.


Το λόμπι του καταφυγίου ήταν διακοσμημένο με εικόνες από ζώα καθώς η Chien προσπαθούσε να ενθαρρύνει τις υιοθεσίες, αλλά πολλά από αυτά τα σκυλιά τελικά κατέληγαν να πεθάνουν.

Η ιστορία της κτηνιάτρου που έκανε ευθανασία στον εαυτό της μην αντέχοντας άλλο να θανατώνει εγκαταλελειμμένα σκυλιά Facebook Twitter


Στις 5 Μαΐου του περασμένου έτους, η Chien αφαίρεσε τη ζωή της, χρησιμοποιώντας το ίδιο φάρμακο που χρησιμοποιούσε για να κάνει ευθανασία στα ζώα. Είπε ότι ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ταϊβάν.

Η αυτοκτονία προκάλεσε θυμό και μεγάλες αντιδράσεις στην Ταϊβάν ενώ άνοιξε και τη συζήτηση για την ψυχολογική πίεση που έπρεπε να υπομένουν οι εργαζόμενοι κατά της εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων στα καταφύγια.

Σε μια συνέντευξή της, η Chien είχε περιγράψει την πρώτη φορά που έπρεπε να κάνει ευθανασία σε σκύλο και είπε πως όταν γύρισε σπίτι έκλαιγε όλη τη νύχτα. Αλλά, αργότερα αποκαλύφθηκε πως η δουλειά της την είχε κάνει στόχο προσωπικών επιθέσεων. Όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει ευθανασία σε πάνω από 700 σκυλιά μέσα σε δύο χρόνια, στα social media της δόθηκε το παρατσούκλι «όμορφη σφαγέας».


Οι εργαζόμενοι στα καταφύγια δεν ήθελαν να κάνουν ευθανασία στα ζώα, αλλά η λύση αυτή έμοιαζε μονόδρομος μπροστά στο ενδεχόμενο να του να περάσουν μια ζωή σε ασφυκτικά γεμάτα κλουβιά και να πεθάνουν ανεπιθύμητα.

Η ιστορία της κτηνιάτρου που έκανε ευθανασία στον εαυτό της μην αντέχοντας άλλο να θανατώνει εγκαταλελειμμένα σκυλιά Facebook Twitter

«Την αποκαλούσαν σφαγέα. Συχνά δεχόμασταν κριτική. Μερικοί άνθρωποι έλεγαν πως θα καταλήξουμε στην κόλαση και πως μας αρέσει να σκοτώνουμε», δήλωσε ο Kao Yu-Jie, ένας από τους συναδέλφους της. «Αλλά, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους για κάθε λόγο. Κάποιοι έλεγαν πως δεν ήταν πολύ άγρια και κάποιοι πως ήταν πολύ άγρια. Άλλοι έλεγαν πως γάβγιζαν πολύ και άλλοι πως δεν γάβγιζαν όσο έπρεπε», προσθέτει ο υπάλληλος.


Η Ταϊβάν έχει δύο βασικά προβλήματα με τους αριθμούς των ζώων αυτών: Πολλά που εγκαταλείπονται και ο αριθμός των αδέσποτων που αναπαράγονταν. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, χάρη στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και τις προσπάθειες από καταφύγια και ακτιβιστές για την αποθάρρυνση της εγκατάλειψης και υπέρ των υιοθεσιών.

Αλλά ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα καταφύγια είναι ακόμα υποχρηματοδοτούμενα, χωρίς επαρκές προσωπικό. Το έργο είναι δύσκολο και πολύωρο. Σε ορισμένα καταφύγια, τα μισά από τα ζώα που μένουν εκεί θανατώνονται.


Το 2015 περίπου 10.900 είχαν υποστεί ευθανασία και περίπου 8.600 πέθαναν πέρυσι από άλλες αιτίες, όπως ασθένειες.

Η ιστορία της κτηνιάτρου που έκανε ευθανασία στον εαυτό της μην αντέχοντας άλλο να θανατώνει εγκαταλελειμμένα σκυλιά Facebook Twitter


Σε μια συνέντευξή της, η Chien είχε περιγράψει τη διαδικασία της ευθανασίας και έλεγε πως πριν το τέλος έκανε βόλτα με τα σκυλιά και τους έδινε λιχουδιές.«Όταν έβαζα το σκύλο στο τραπέζι, ήταν πολύ φοβισμένος και ολόκληρο το σώμα του έτρεμε. Αλλά μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, όλα τελείωναν μέσα σε τρία με πέντε δευτερόλεπτα. Δεν κουνιόταν πλέον και στην στην πραγματικότητα ήταν πολύ λυπηρό» είχε πει.

Κανείς από τους εργαζόμενους που έκαναν τη δουλειά αυτή δεν είχε ψυχολογική υποστήριξη. Όμως το καταφύγιο Taoyuan είχε πράγματι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ευθανασίας και υψηλά ποσοστά υιοθεσιών.


Στο σημείωμα που άφησε η Chien πριν αυτοκτονήσει είχε αποκαλύψει πως δεν άντεχε άλλο την πίεση και όσα συνέβαιναν στα ζώα. «Ελπίζω η αναχώρησή μου να κάνει γνωστό σε όλους σας πως τα αδέσποτα ζώα έχουν επίσης ζωή. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση να γνωρίσει τη σημασία του ελέγχου της πηγής του προβλήματος ... Παρακαλώ δώστε αξία στη ζωή τους», ανέφερε το σημείωμα της αυτοκτονίας.

Οι εφημερίδες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «δολοφονία» και πως απέτυχε να καταλήξει σε αποτελεσματικούς τρόπους για την εξάλειψη της εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων ή να αποτρέψει την αναπαραγωγή των αδέσποτων. Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που κατηγόρησαν τις αρχές ότι αφήνουν να εννοηθεί πως η νεαρή κτηνίατρος δεν άντεξε την πίεση της δουλειάς και πως θέλουν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους. 

Η ιστορία της κτηνιάτρου που έκανε ευθανασία στον εαυτό της μην αντέχοντας άλλο να θανατώνει εγκαταλελειμμένα σκυλιά Facebook Twitter

Η Chien γνώριζε πριν πεθάνει ότι ένας νέος νόμος προστασίας και αντιμετώπισης των αδέσποτων θα τεθεί σε ισχύ. Από τις 4 Φεβρουαρίου 2017 θα είναι πλέον παράνομες οι ευθανασίες, θα υπάρξουν περισσότεροι επιθεωρητές και πλέον όποιος επιθυμεί να εγκαταλείψει το κατοικίδιο ζώο του σε ένα καταφύγιο θα πρέπει να καταβάλλει ένα τέλος που ξεπερνά τα 100 δολάρια.


Οι αρχές λένε ότι αυτό δεν σχετίζεται με την αυτοκτονία της Chien, καθώς χαρακτηρίζουν την ιστορία της απλά μια ανθρώπινη τραγωδία.


Για κάποιους όμως, η Chien  ήταν ο καταλύτης για τις αλλαγές και η αγάπη της για τα ζώα, δεν θα ξεχαστεί από το σύζυγό της και τους συναδέλφους της.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα συμμετείχε σε παράνομες απελάσεις, διατάσσοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση σε μία γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Κατηγορείται για φόνο και εμπρησμό - Εφόσον καταδικαστεί, ο άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και επανέλαβε το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τον Καναδά σε αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Διεθνή / Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Το "Dry January" και η πιο χαλαρή προσέγγιση του "Damp January" αναδεικνύουν την τάση προς τη μετριοπαθή κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες συχνά υιοθετούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, επιλέγοντας να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά το τέλος της πρόκλησης
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones μπορούν να δώσουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones δίνουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Τα drones χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία - Ο τεράστιος αριθμός τους και ο συνωστισμός επιτρέπουν στον εχθρό να συλλέγει πληροφορίες
LIFO NEWSROOM