Η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την εταιρεία.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια παρέμβαση υπό το σχέδιο της ΕΕ για την έγκριση των εξαγωγών των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Η ιταλική κυβέρνηση έδωσε εντολή οι δόσεις να παραμείνουν εντός της ΕΕ, έχοντας τη στήριξη της Κομισιόν.
Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει ανησυχία σε αυτούς που προβληματίζονται ότι η ΕΕ κινείται προς μία προσέγγιση προστατευτισμού σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, σχολιάζει ο Guardian. Η Κομισιόν επανειλημμένα έχει πει δημόσια ότι δεν είχε πρόθεση να επιβάλει απαγόρευση.
Μετά την κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca, λόγω των μειωμένων παραδόσεων εμβολίων, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού υπό τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πάρουν έγκριση για εξαγωγές εκτός ΕΕ. Μια κίνηση που έγινε λόγω της εντεινόμενης ανησυχίες ότι δόσεις που παρασκευάζονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραδίδονταν στη Βρετανία.
Η Κομισιόν επέμενε για εβδομάδες ότι πρωταρχικά ο μηχανισμός αφορά τη διαφάνεια. Όμως, στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι εξαγωγές θα εμποδιστούν σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τον Guardian.
H AstraZeneca- που ανέπτυξε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- έχει εργοστάσια στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η Αυστραλία αγόρασε 53 εκατομμύρια δόσεις από την εταιρεία, η χορήγηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει αυτό τον μήνα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η AstraZeneca παρέδωσε στην Ιταλία περίπου 10-15% λιγότερα εμβόλια από ότι αναμενόταν. Όμως, η εταιρεία επέμεινε ότι θα σεβαστεί τη δέσμευσή της για την παροχή 4,2 εκατ. δόσεων στη χώρα εντός του πρώτου τριμήνου.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε την Κομισιόν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας για τις προθέσεις της και εξασφάλισε τη στήριξη των Βρυξελλών για το μπλοκάρισμα της εξαγωγής. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, ο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ΕΕ δεν είναι αυστηρή στις εξαγωγές.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η Αυστραλία δεν θεωρείται ότι είναι «ευάλωτη χώρα» και πως η απόφαση ελήφθη λόγω «της έλλειψης εμβολίων στην ΕΕ και την Ιταλία, των καθυστερήσεων στις παραδόσεις της AstraZeneca στην ΕΕ και την Ιταλία και του πολύ υψηλού αριθμού δόσεων που ήθελε να εξάγει η εταιρεία».
Η ΕΕ έχει εγκρίνει περίπου 150 αιτήματα για εξαγωγή εμβολίων από τη στιγμή που υιοθετήθηκε ο σχετικός μηχανισμός και η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική που έχει απορρίψει σχετικό αίτημα.
«Η Ιταλία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην AstraZeneca: τα συμβόλαια πρέπει να τηρούνται», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, που έκανε λόγο για θρασεία κίνηση της εταιρείας.
«Η παραδόσεις της AstraZeneca στην ΕΕ θα είναι μειωμένες κατά 60 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές 30 εκατομμυρίων πολιτών. Όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση, δεν προσπαθείς να το διορθώσεις, δεν δίνεις καν δικαιολογίες στους ανθρώπους που απογοήτευσες και μετά ζητάς άδεια για εξαγωγή, αυτό είναι πολύ θρασεία κίνηση. Η Ιταλία σωστά το μπλόκαρε», συμπλήρωσε.