Η Κίνα δέχτηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ το drone που προκάλεσε διπλωματική ένταση

Η Κίνα δέχτηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ το drone που προκάλεσε διπλωματική ένταση Facebook Twitter
To ωκεανογραφικό USNS Bowditch στο οποίο άνηκε το drone
0

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο δέχθηκε να επιστρέψει το αμερικανικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο ερευνητικό όχημα που κατέσχεσε χθες η Κίνα σε διεθνή ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, σε ένα ασυνήθιστο περιστατικό που απείλησε να οξύνει την ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.


«Μέσω άμεσης επαφής με τις κινεζικές αρχές, εξασφαλίσαμε ότι οι Κινέζοι θα επιστρέψουν το UUV στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.


Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες «κατέγραψαν της διαφωνία μας για την παράνομη κατάσχεση ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ και το τελευταίο 24ωρο κυριάρχησε σε πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα καθώς ήταν το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους μετά από πολλά χρόνια.

Ένα πλοίο του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού συνέλαβε προχθες ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα (Unmanned Underwater Vehicle, UVV) το οποίο είχε αναπτύξει ένα ωκεανογραφικό σκάφος των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γεγονός που πυροδότησε την επίδοση επίσημου διαβήματος διαμαρτυρίας από την Ουάσινγκτον και τη διατύπωση του αιτήματος να επιστραφεί.


Το συμβάν, το πρώτο του είδους τα τελευταία χρόνια, έλαβε χώρα την 15η Δεκεμβρίου στον Κόλπο Σούμπικ, στα ανοικτά των Φιλιππίνων, καθώς το USNS Bowditch, ένα σκάφος ωκεανογραφικής έρευνας, ετοιμαζόταν να παραλάβει το UVV, διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το UVV χρησιμοποιείτο για μετρήσεις της αλατότητας και της θερμοκρασίας του νερού, δεδομένα ιδιαίτερα κρίσιμα για τον στόχο των UVVs των ΗΠΑ. Κατά την ίδια πηγή, το σκάφος χειρίζονταν πολίτες, παρότι ανήκει στο αμερικανικό ΠΝ.

Η κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αμφισβητείται από γειτονικές χώρες (Κίνα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ κ.ά.). Το Πεκίνο έχει εξοπλίσει με στρατιωτικά μέσα μια σειρά νησίδων στο πλαίσιο της διένεξης και οι Αμερικανοί διεξάγουν συχνά περιπολίες στα ανοικτά των κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο όνομα της προάσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή από την οποία περνούν στρατηγικής σημασίας ναυτικές οδοί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM