Η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει ότι θα "πολεμήσει μέχρι τέλους" αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με τεράστιους πρόσθετους δασμούς ως απάντηση στα αντίποινα της Κίνας.
Την Τρίτη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για "εκβιασμό" και είπε ότι οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για πρόσθετους δασμούς 50%, αν το Πεκίνο δεν αναιρούσε τον δικό του αμοιβαίο δασμό 34%, ήταν ένα "λάθος πάνω σε λάθος".
Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να "λάβει αποφασιστικά αντίμετρα", προσθέτοντας: "Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία". Την Τρίτη, οι ασιατικές αγορές φάνηκαν να βελτιώνονται ελαφρώς στις πρώτες συναλλαγές, μια μέρα μετά τις ταραχώδεις συνεδριάσεις στις παγκόσμιες αγορές, που ώθησε τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μπιλ Άκμαν, έναν από τους υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο του 2024, να ζητήσει μορατόριουμ.
Η απάντηση του Πεκίνου την Τρίτη είναι η τελευταία σε ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο χωρών. Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά δασμών που κυμαίνονταν από 10%-50% εναντίον των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, που θα τεθούν σε ισχύ αυτή την Τετάρτη. Επέβαλε δασμό 34% στις εισαγωγές από την Κίνα – επιπλέον ενός προηγούμενου φόρου 20%. Το Πεκίνο στη συνέχεια ανταπέδωσε με έναν αμοιβαίο δασμό 34% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ. Αυτό ώθησε τον Τραμπ τη Δευτέρα να απειλήσει με έναν πρόσθετο δασμό 50% στις κινεζικές εισαγωγές, αν το Πεκίνο δεν αναιρούσε τους δικούς του. "Αν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση 34% πάνω από τις ήδη μακροχρόνιες εμπορικές καταχρήσεις της μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στην Κίνα 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου", έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
"Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις αιτούμενες συναντήσεις τους μαζί μας θα τερματιστούν!" Ένα δηκτικό άρθρο στο κινεζικό επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua κατηγόρησε τον Τραμπ για "ωμό εκβιασμό". "Εντελώς παράλογη είναι η λογική των Ηνωμένων Πολιτειών: "Μπορώ να σε χτυπήσω κατά βούληση και δεν πρέπει να απαντήσεις. Αντίθετα, πρέπει να παραδοθείς άνευ όρων"", ανέφερε. "Αυτό δεν είναι διπλωματία. Είναι ωμός εξαναγκασμός μεταμφιεσμένος σε πολιτική".
Η ομιλία του Ρέιγκαν που έγινε viral στην Κίνα
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ομιλία του 1987 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, έχει γίνει viral. Το βίντεο, στο οποίο ο Ρέιγκαν επικρίνει τη χρήση δασμών καθως υποστήριζε ότι οδηγεί σε αντίποινα και τελικά βλάπτει την οικονομία των ΗΠΑ, "έχει νέο νόημα το 2025", ανέφερε η κινεζική The Paper. Ο Wen-ti Sung, μη μόνιμος συνεργάτης του Global China Hub του Atlantic Council, δήλωσε στον Guardian.ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι "σαν δύο αγωνιστικά αυτοκίνητα που κατευθύνονται απευθείας το ένα προς το άλλο, όποιος παρεκκλίνει πρώτος θα χάσει κύρος και κέρδος. Η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να σηματοδοτήσει ότι ο κόσμος είναι ακόμα διπολικός και ότι το Πεκίνο δεν θα αφήσει την Ουάσινγκτον να δίνει τις εντολές και να καθορίσει τον τόνο για τα επόμενα χρόνια».
Την Τρίτη, ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 6%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 18 μηνών της Δευτέρας, αφού ο Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα συμφώνησαν να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες σε τηλεφωνική επικοινωνία αργά τη Δευτέρα. Τα κινεζικά blue-chips ανέβηκαν 0,7%, ανακτώντας ένα μέρος της πτώσης άνω του 7% της Δευτέρας. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε κατά 2% μετά την χειρότερη μέρα από το 1997.
Οι δασμοί του Τραμπ στόχευσαν δεκάδες χώρες και η Κίνα δεν είναι η μόνη που αντέδρασε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αντισταθμιστικούς δασμούς 25% σε μια σειρά αμερικανικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων σόγιας, ξηρών καρπών και λουκάνικων, ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία "μηδέν για μηδέν" με τον Τραμπ.
Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Αργά ή γρήγορα, θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και θα βρούμε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό". Η ΕΕ των 27 μελών, η οποία είχε ήδη πληγεί από δασμούς σε οχήματα και μέταλλα, αντιμετωπίζει ένα άλλο 20% σε άλλα είδη από την Τετάρτη. Η Ταϊβάν, η οποία αντιμετωπίζει έναν αμοιβαίο δασμό 32% και είδε τη χειρότερη πτώση της αγοράς τη Δευτέρα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί "ανά πάσα στιγμή", με τον πρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε να προτείνει μια συμφωνία μηδενικών δασμών, την άρση των εμπορικών φραγμών και την αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ. Η Ταϊβάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση των ΗΠΑ για τεχνολογία, δεδομένου ότι οι εταιρείες της είναι σημαντικοί προμηθευτές εταιρειών όπως η Apple και η Nvidia.
Με πληροφορίες απο The Guardian