Από αγγλικές πόλεις μέχρι αλπικά χωριά και τον Πύργο του Άιφελ, η Κίνα είναι διάσπαρτη με απομιμήσεις ξένης αρχιτεκτονικής.
Ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρή απέναντι στο φαινόμενο, προκειμένου να προωθήσει την ντόπια αρχιτεκτονική.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «πλαστογραφημένα σχέδια, αντιγραφές και απομιμήσεις» θα απαγορεύονται πλέον σε καινούργιες δημόσιες εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως τα κτίρια «αποκαλύπτουν την κουλτούρα μιας πόλης» και πως «μεγάλα, ξενόφερτα και περίεργα σχέδια» θα πρέπει να περιοριστούν.
Στις οδηγίες δίνονται επίσης διευκρινίσεις για τους ουρανοξύστες, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 500 μέτρα.
Η κυβέρνηση δεν ανέφερε τι θα απογίνουν τα ήδη υπάρχοντα «ξένα» κτίρια, αλλά τονίζει πως «θα γίνουν έλεγχοι στην πόλη για τυχόν προβλήματα».
Το κυβερνητικό έγγραφο, που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου αλλά ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, επισημαίνει ιδιαιτέρως στάδια, εκθεσιακά κέντρα, μουσεία και θέατρα, όπου είναι σημαντικό να απαγορευθεί η πλαστογραφία.
«Οι κατασκευές στην πόλη είναι συνδυασμός της εξωτερικής εικόνας και του εσωτερικού πνεύματος, αποκαλύπτοντας την κουλτούρα της», αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο, καλώντας ταυτόχρονα σε μια «νέα εποχή» αρχιτεκτονικής που θα «προβάλλει τα κινεζικά χαρακτηριστικά».
Οι περισσότεροι χρήστες των social media επιδοκίμασαν τις νέες οδηγίες. «Η απαγόρευση είναι τέλεια. Προτιμότερο να προστατεύεις τα ιστορικά χαρακτηριστικά σου από το να φτιάχνεις απομιμήσεις», έγραψε κάποιος χρήστης στο Weibo.
Η Κίνα δεν είναι φυσικά η μοναδική χώρα που δανείζεται -ή αντιγράφει- τα σχέδια άλλων. Το Λας Βέγκας στις ΗΠΑ διαθέτει επίσης αρκετά, ανάμεσά τους Πύργο του Άιφελ και κανάλια της Βενετίας, ενώ και η Ταϊλάνδη έχει μιμηθεί στην ιταλική εξοχή και τα αγγλικά χωριά, που στόχο έχουν περισσότερο τον εγχώριο τουρισμό.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια